ua en ru

S&P підтвердило рейтинг Німеччини на найвищому рівні AAA, прогноз - "стабільний"

Рейтингове агентство Standard & poor's підтвердило середньо - і довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Німеччини в іноземній і національній валюті на найвищому рівні AAA, прогноз "стабільний".

Рейтингове агентство Standard & poor's підтвердило середньо - і довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Німеччини в іноземній і національній валюті на найвищому рівні AAA, прогноз по рейтингу "стабільний". Про це говориться в повідомленні агентства.

Експерти S&P вважають, що Німеччина успішно продемонструвала стійкість своєї економіки в умовах кризових явищ. "Економіка Німеччини є сучасною, володіє високим ступенем диверсифікації та конкурентоспроможності", - відзначили в агентстві.

Крім того, аналітики агентства позитивно налаштовані і з приводу майбутнього німецької економіки. Якщо зростання ВВП в 2013 р. дещо загальмував (до 0,5%), то в 2014-2016 роках S&P очікує економічного зростання ФРН в середньому на 1,5% на рік. Тим не менш, на стані економіки Німеччини може позначитися і тривала криза в єврозоні: експорт в проблемні країни регіону (у Італію, Іспанію, Португалію і Грецію) становить близько 4% ВВП ФРН.

Стосовно ж прогнозу по рейтингу аналітики S&P відзначають, що бюджетні кошти Німеччині дозволять країні встояти в умовах уповільненоїкризи. Рейтинг може бути знижений у тому випадку, якщо в країні або різко збільшиться коефіцієнт чистого боргу, який зараз знаходиться трохи нижче 80% ВВП, або зросте число "непередбачених зобов'язань", зокрема, з боку банківського сектору.

Відзначимо, обсяг промислового виробництва в Німеччині в листопаді 2013 р. порівняно з попереднім місяцем ц.р. виріс на 1,9% з урахуванням сезонних коливань. Аналітики очікували, що в місячному численні показник підвищиться на 1,5%. Позитивне сальдо торгового балансу Німеччини в листопаді 2013 р. з урахуванням сезонних коливань склало 17,8 млрд євро. За очікуваннями аналітиків, профіцит торгового балансу за листопад 2013 р. складе 18,0 млрд євро.

Економіка Німеччини багато в чому залежить від попиту в єврозоні, найбільшого ринку збуту німецьких товарів, тому країна не досягла стабільного зростання ВВП. У III кварталі економіка єврозони припинила розвиток: ВВП Франції непередбачувано знизився, а економіка Італії переживає період спаду.

Нагадаємо, у Німеччині депутати бундестагу 17 грудня 2013 р., в третій обрали канцлером Німеччини Ангелу Меркель. Її кандидатуру підтримали 462 депутата з 631 депутатів. Меркель очолить уряд "великої коаліції", в яке, крім консервативного блоку ХДС/ХСС, увійшла також Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН).