ua en ru

S&P змінило прогноз по рейтингу Португалії на "негативний" з можливістю зниження

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's повідомило про зміну прогнозу по кредитному рейтингу Португалії на "негативний", з занесенням в список CreditWatch з можливістю зниження в найближчі 90 днів. Про це агентство повідомило в прес-релізі. Наразі кредитний рейтинг Португалії знаходиться на рівні ВВ.

Дана дія, повідомляє S&P, відображає думку експертів агентства "на збільшення ризиків, що загрожують програмі фінансової консолідації, що проводиться урядом Португалії, і зростаючу ймовірність того, що уряд країни не зможе завершити її в терміни, узгоджені раніше з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом". В дані ризики входять: додаткові складності при реалізації податкових реформ, які можуть виникнути у разі несхвалення з боку Верховного конституційного суду, невідповідність економічних показників прогнозами і можливість виникнення напруженої політичної обстановки в країні.

Португалія отримала екстрені кредити від Євросоюзу і МВФ в 2011 р., після того як інвестори втратили віру в кредитоспроможність країни. Загальний розмір кредитної програми становить 78 млрд євро. Натомість Португалія, як і Греція з Ірландією, зобов'язалися проводити програму скорочення державних витрат, щоб досягти стійкого зниження бюджетних дефіцитів. Передбачається, що Португалія повернеться на борговий ринок в 2014 р.