ua en ru

З "Мезимом" після їжі все ж таки легше

22 квітня 2013 р. редакцією РБК-Україна була опублікована стаття "Мезим": чиєму шлунку добре з ним", в якій містилася низка доводів про неефективність препарату "Мезим форте" з мінімальною ліпотичною активністю 3500 од. Е.Ф. Стаття викликала дискусію серед науковців, лікарів і учасників фармацевтичного ринку. РБК-Україна провело додаткове дослідження питання ефективності згаданого препарату. Були проведені додаткові консультації з представниками виробника, експертами і науковцями, а також вивчено низку висновків офіційних органів про лікувальні властивості "Мезим форте 3500". В ході дослідження були виявлені істотні факти, упущені при роботі над першою статтею.

22 квітня 2013 р. редакцією РБК-Україна була опублікована стаття "Мезим": чиєму шлунку добре з ним", в якій містилася низка доводів про неефективність препарату "Мезим форте" з мінімальною ліпотичною активністю 3500 од. Е.Ф.

Стаття викликала дискусію серед науковців, лікарів і учасників фармацевтичного ринку. РБК-Україна провело додаткове дослідження питання ефективності згаданого препарату. Були проведені додаткові консультації з представниками виробника, експертами і науковцями, а також вивчено низку висновків офіційних органів про лікувальні властивості "Мезим форте 3500". В ході дослідження були виявлені істотні факти, упущені при роботі над першою статтею.

У зв'язку з виявленими фактами, РБК-Україна публікує результати додаткового дослідження, щоб запобігти можливим негативним наслідкам для споживачів препарату, а також репутації виробника "Мезиму".

1. У публікації від 22 квітня 2013 р. стверджувалося, що в Німеччині не використовується "Мезим форте 3500". Одна з причин цього - історична практика застосування низькодозових ферментних препаратів. Так, на думку професора Юрія Решетилова, така практика сформувалася внаслідок багатовікового татаро-монгольского ярма, оскільки завойовники харчувалися виключно яловичиною і залишали свинину для місцевого населення. Це зумовило специфічну активність ферментів підшлункової залози корінних жителів сучасної України і знайшло своє віддзеркалення в підходах "радянської школи лікування" в медикаментозних заходах лікування шлунково-кишкового тракту. Ці особливості врахував виробник "Мезим форте", що орієнтується і адаптується до національних особливостей локальних ринків, особливостей і традицій харчування в кожній країні.

Читайте також: Держлікслужба пропонує спростити реєстрацію ліків, що отримали дозволи в країнах Євросоюзу

Тому "Мезим форте" з ліполітичною активність 3500 од. Е.Ф. найчастіше застосовується на пострадянському просторі, в порівнянні з більш високодозовими препаратами, перш за все, в цілях підтримки процесів травлення. У Німеччині ферментні препарати у вищих дозах застосовуються вже на стадії лікування захворювання, що наступило. Тому лікарський засіб "Мезим форте 3500" не реалізується в аптеках Німеччини, де застосовується "Мезим форте" з ліполітичною активністю 10000 од. Е.Ф.

Крім того, традиції і культура харчування українського і німецького народів істотно відрізняються, відзначають фахівці. Німці вживають менш жирні і менш важкі для перетравлення продукти харчування. Раціон середньостатистичного німця не включає щоденне споживання масла, молочних продуктів жирністю більше 1%, свинини, інших важких страв, зокрема, приготованих на тваринних жирах. Традиції святкування свят у Німеччині також не передбачають значної кількості і різноманітності складних для перетравлення страв, характерних для України. Для німців не властиве те, що об'їдається і пов'язане з цим відчуття тяжкості в шлунку після їжі.

Так, на думку професора Марини Маменко, у українців прийняті рясні гуляння у свята. "Крім того, до цих пір у частини населення зберігається стереотип "посмачніше - пожирніше", що створює додаткове навантаження на підшлункову залозу. Але якщо все ж таки зайвого харчового навантаження уникнути не вдалося, ферментні препарати дійсно можуть бути значущою підмогою", - відзначила професор.

Тому, найчастіше, у німців немає необхідності підтримувати процес травлення за допомогою невеликих доз ферментних препаратів. Вони удаються до застосування ферментних препаратів тільки у великих дозах - у разі потреби в лікуванні хронічних захворювань та інших важких станів. При цьому наші співвітчизники, враховуючи традиційний склад і кількість продуктів харчування, споживаних за один прийом, в основному мають об'єктивну необхідність в підтримці процесу перетравлення за допомогою невеликих доз ферментних препаратів.

У зв'язку з викладеним, відсутність препарату "Мезим форте 3500" в аптеках Німеччини пов'язано виключно з відсутністю відповідного попиту німецьких споживачів на низькодозові ферментні препарати. Цим також пояснюється непоінформованість більшості німецьких лікарів про дану форму відомої ТМ "Мезим форте".

Читайте також: В Україні у 2012 р. виявлено фальсифікованих ліків на 55 млн грн

В той же час, "Мезим форте 3500" виробляється на території Німеччини саме як лікарський засіб, відповідно до всіх правил GMP (Good Manufacturing Practice).

Зазначимо, що, згідно з даними компанії "Фармстандарт" ("Моріон"), в Україні в більше 84% випадків споживач купує ферментні препарати із змістом ліпази менше 10000 од. Е.Ф, до яких відноситься як лікарський засіб "Мезим форте 3500", а також інші відомі бренди зарубіжних (наприклад, "Фестал") і вітчизняних виробників - "Панкреатин 8000" (ЗАТ "Технолог"), "Панкреатин-здоров'я" (ТОВ "Фармацевтічна компанія "Здоров'я") та ін.

2. На підставі відсутності "Мезим форте 3500" у каталозі Roteliste був зроблений помилковий вивід, що даний препарат не має попиту в країнах ЄС. Відсутність "Мезим форте 3500" в каталозі Roteliste пояснюється тим, що даний каталог є виключно національним німецьким каталогом, а не загальноєвропейським. Як було пояснено вище, "Мезим форте 3500" не застосовується в Німеччині, тому його немає в каталозі Roteliste.

При цьому, "Мезим форте 3500" зареєстрований і успішно реалізується в країнах Євросоюзу, наприклад, в Латвії.

Даний препарату зареєстрований в інших країнах Європи, а також в Росії. Зокрема, в 2012 р. в Росії препарат "Мезим форте 3500" отримав щорічну премію народної довіри "Марка № 1 в Росії" в номінації "Препарат для покращення травлення".

В Україні препарат "Мезим форте" є двократним переможцем як "Кращий безрецептурний препарат" за наслідками конкурсу "Панацея" в 2005 р. і 2011 р. в класі "Засоби, що впливають на травну систему і метаболізм". В оцінці "Панацеї" враховувалася група показників: якість і ефективність продукту, довіра до нього фахівців і споживачів, наявність в асортименті аптеки, частота призначень практикуючими лікарями і рекомендації фармацевтичними працівниками в аптеках. Крім того, важливу роль грає оптимальне співвідношення ціни і якості продукту, що дозволило виділити МЕЗИМ ® ФОРТЕ з низки лікарських засобів і отримати нагороду "Панацея" в 2005 р. і 2011 р.

3. Ефективність "Мезим форте 3500" є доведеним фактом. Це твердження базується на вивченні низки наукових публікацій, зокрема, професорів Н.В. Харченко, А.Е. Дорофєєва, М.Ф. Денісової, О.І.Ласиці, С.М. Ткача, а також кандидата медичних наук Н.Д. Опанасюк, доцента М.І. Борисенка, провідного наукового співробітника Н.В. Чернеги, доцента М.Ю. Зака та інших провідних фахівців.

Читайте також: Янукович незадоволений темпами забезпечення населення доступними ліками

Так, ефективність і безпека "Мезим форте 3500" підтверджується фактом його державної реєстрації, здійсненої в установленому порядку, а також відсутністю фактів повної або тимчасової заборони в його застосуванні.

Лікувальні властивості, ефективність і надійність препарату "Мезим форте 3500" доведені результатами багатьох наукових досліджень, висновками авторитетних науковців і експертів, а також висновками, викладеними у рішенні Антимонопольного комітету України.

Зазначимо, що "Мезим форте 3500" - це ферментний препарат з некишковорозчинною оболонкою, яка має значні переваги в купируванні панкреатичного болю перед ферментними препаратами з кишковорозчинною оболонкою (як, наприклад, "Мезим форте 10000"). Ефективність і доцільність застосування саме безоболонкових ферментних препаратів для усунення болю, викликаного хронічним панкреатитом, підтверджені в наукових працях багатьох вітчизняних та іноземних науковців у сфері гастроентерології, дієтології і педіатрії.

Читайте також: Україна стала 38-м членом Європейської фармакопеї

У випадках об'їдання, споживання жирних, смажених продуктів, а також при відчутті тяжкості, застою в шлунку найбільш ефективні безоболонкові ферменти. Ферменти без кислорозчинної оболонки починають реалізовувати свою функцію швидше - ще на етапі шлункового травлення, відзначають фахівці.

4. Чи існують які-небудь тяжби навколо препарату "Мезим форте 3500" і його виробника. Такі факти за наслідками додаткового дослідження питання не виявлені.

Дані, приведені в статті від 22 квітня щодо заяви Наталії Губергріц про інтелектуальне піратство з боку компанії "Берлін-Хемі AG", не знайшли підтвердження. Так, висновок Шевченківського райсуду Києва по суті позовних вимог не містить визнання факту порушення авторських прав Наталії Губергріц, а також аргументів на користь непідсудності справи Шевченківському райсуду Києва.
Також не підтверджені дані про корупційний характер поведінки і корупційних намірах регіонального менеджера представництва компанії "Берлін-Хемі AG" в Донецькій області.

Читайте також: Рада має намір розслідувати зловживання чиновників МОЗ

Крім того, розслідування за ознаками кримінального злочину відносно голови представництва компанії "Берлін-Хемі AG" в Україні Олега Іщенка не проводяться.

РБК-Україна висловлює подяку всім, хто протягом цього місяця взяв участь в дискусії на предмет викладеного в статті "Мезим": чиєму шлунку добре з ним", і шляхом надання додаткових матеріалів і фактів дослідникам редакції допоміг вибудувати баланс думок в цій суперечці. Як одне з провідних інформаційних агентств України ми, насамперед, зацікавлені в тому, щоб інформація, яка подається нами, була максимально достовірною і збалансованою. Нехай навіть для цього нам доведеться визнати власну помилку.