ua en ru

С.Льовочкін: Адміністрація Президента не втручатиметься в справу з RosUkrEnergo

Адміністрація Президента України не буде втручатися в розслідування справи щодо завдання шкоди Україні за рішенням Стокгольмського арбітражу щодо позову RosUkrEnergo. Про це заявив глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін під час зустрічі з журналістами, повідомляє радіо «Свобода».
«У мене немає функції підміняти слідчі органи, більше того, я намагаюся не втручатися в їхню роботу», - сказав С.Льовочкін.
За його словами, зараз уряд має займатися знаходженням оптимального шляху вирішення цієї проблеми. «Тут я бачу два напрямки: перше - намагатися домовитися мінімізувати затрати, другий шлях - це оскаржувати нинішнє рішення. Не можу сказати, який із цих шляхів кращий. Але в нас є однозначна політична позиція - мінімізувати втрати держави Україна», - наголосив він.

На запитання журналістів, чи притягнуть до відповідальності заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова, - адже він, будучи депутатом від БЮТ, надавав юридичну підтримку й розробляв схему відчуження 11 млрд куб. м газу від RosUkrEnergo на користь «Нафтогазу України», - С.Льовочкін відповів: «Це - домисли про те, що А.Портнов будував такі схеми. І це справа слідства - розібратися: хто розробляв цю схему і хто її реалізовував. А.Портнов сам до мене не підходив і не говорив, що він щось там розробляв».
Нагадаємо, в 2009 р. «Нафтогаз України» вилучив у RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу в рамках домовленості з «Газпромом». RosUkrEnergo не погодилася з цим рішенням і подала позов до Стокгольмського арбітражу.
Суд зобов'язав «Нафтогаз» повернути швейцарському газотрейдеру цей обсяг газу, а також передати компанії 1,1 млрд куб. м як компенсацію.