ua en ru

З космодрому Байконур стартувала ракета "Протон-М" з канадським супутником зв'язку

З космодрому Байконур стартувала ракета "Протон-М" з розгінним блоком "Бриз-М", призначена для запуску канадського телекомунікаційного космічного апарату Nimiq-6. Раніше сьогодні Федеральне космічне агентство РФ (Роскосмос) повідомило про те, що державна комісія прийняла рішення про готовність ракети до пуску.

Контракт на використання ракети-носія "Протон" для запуску супутника Nimiq-6, виготовленого фірмою Space Systems/Loral (США) на замовлення канадського оператора супутникового зв'язку Telesat Canada, уклало російсько-американське підприємство International Launch Services Inc. (Рестон, США). Компанія має ексклюзивне право на маркетинг ракети "Протон" на світовому ринку.

Раніше на замовлення Telesat Canada з космодрому Байконур було запущено кілька канадських супутників: 21 травня 1999 р. "Протон-К" доставив на орбіту апарат Nimiq-1, 30 грудня 2002 р. - Nimiq-2. Пізніше були здійснені запуски космічних апаратів, аналогічних за конструкцією супутникам Nimiq: Anik-F1R в 2005 р. і Anik-F3 в 2007 р. У 2009 р. була запущена ракета "Протон-М" з космічним апаратом п'ятої серії - Nimiq-5.