ua en ru

З київського заводу "Радикал" 19 жовтня розпочнуть вивозити токсичні відходи

Зі столичного підприємства ВАТ "Радикал" на вул. Червоноткацькій, 61 з 19 жовтня розпочнуть вивозити хлоровмістні токсичні відходи. Про це сьогодні, 16 жовтня, під час прес-конференції заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Анатолій Голубченко, передає прес-служба КМДА.

"Ми... розпочинаємо реалізацію програми вивезення токсичних відходів за межі України. Ця програми розрахована на чотири роки, проте ми намагатимемося виконати її швидше. На скільки ми зможемо пришвидшити роботи - залежатиме від фінансування, яке надходить з державного бюджету", - зауважив Голубченко.

Він додав, що 19 жовтня з території ВАТ "Радикал" розпочнуть вивезення на утилізацію 4,4 т хлорорганічних відходів колишніх виробництв, які зберігалися у металевих бочках. Проводити роботи з вивезення та знешкодження відходів буде ТОВ "С.І. Груп Консорт Лтд".

Екологічно безпечне збирання, знешкодження і захоронення ртутьвмісних відходів ВАТ "Радикал" розпочнеться в 2013 р.
Фінансування цих робіт буде здійснюватися за рахунок державних бюджетних коштів, у відповідності до Загальнодержавної цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013-2017 рр. Обсяг фінансування складає 134 млн грн. Проте, за словами Голубченка, коштів може знадобитися більше і сума буде переглянута.

Начальник Головного управління промислової, науково-технічної та інноваційної політики Людмила Денисюк розповіла, що основними джерелами забруднення навколишнього природного середовища на території підприємства наразі залишаються цех електролізу, склад солерозчинника та шламонакопичувачі. Забруднені ртуттю будівельні конструкції та підлога цеху електролізу потребують демонтажу та вивезення на термічну демеркуризацію. За попередніми розрахунками, загальна маса відходів, яку планується відправити на демеркуризацію, складає орієнтовно 130 тис. т.

Читайте також: Переробка ртуті заводу "Радикал" українськими підприємствами буде коштувати близько 150 млн грн

Підприємство ВАТ "Радикал" до 1996 р. було монополістом із виробництва в Україні деяких видів синтетичних матеріалів, зокрема, пінополіуретану, бертоле¬тової солі, гермобутилу, хімічних засобів захисту рослин тощо. На сьогоднішній день підприємство є екологічно небезпечним та потребує термінової екологічної санації.