ua en ru

З Байконура стартувала ракета-носій "Протон-М"

З космодрому Байконур стартувала ракета-носій "Протон-М" з двома космічними апаратами - російським "Луч-5А" та ізраїльським Amos-5.
Передбачається, що геостаціонарний супутник-ретранслятор "Луч-5А" увійде до складу багатофункціональної космічної системи ретрансляції "Луч", яка складатиметься з трьох космічних апаратів. Супутники-ретранслятори працюватимуть з космічними апаратами (з висотою орбіт до 2 тис. км. над поверхнею Землі), що летять низько, і, насамперед, з російським сегментом Міжнародної космічної станції. Космічні апарати "Луч" прийматимуть від супутників інформацію на ділянках польоту, що знаходяться поза зонами видимості з території Росії, і передавати її в режимі реального часу на російські пункти прийому інформації. Одночасно з цим через супутники "Луч" буде забезпечена можливість видачі команд управління на об'єкти ракетно-космічної техніки, що знаходяться на ділянках орбіт поза зонами видимості з російської території.
Ізраїльський телекомунікаційний супутник Amos-5 несе 18 транспондерів C-діапазону і 16 транспондерів Ku-диапазону і має масу близько 1,5 т. Передбачається, що на геостаціонарній орбіті він пропрацює не менше 15 років.