ua en ru

С.Арбузов: НБУ намагається зберегти спадкоємність політики

Глава Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов вже встиг відмовитися від багатьох підходів, введених його попередником Володимиром Стельмахом. Разом з тим, в більшості важливих питань новий головний банкір країни намагається зберігати спадкоємність політики Національного банку. Про це він розповів в інтерв'ю виданню Zn.ua.

"Від багатьох підходів, які були прийняті під час Стельмаха, ми вже відмовилися і ввели нові. І в монетарній політиці, і в управлінні банківською системою. Втім, це зовсім не означає якогось конфлікту в стосунках: ми досить часто спілкуємося, дискутуємо. Та й у цілому, там, де це можливо, ми намагаємося зберігати спадкоємність політики Національного банку", - сказав С.Арбузов.

"По-перше, ми сьогодні активно розвиваємо ринок інструментів хеджування, що дозволяють банкам страхуватися від валютних ризиків. Володимир Семенович, як відомо, ставився до цього питання достатньо консервативно. Він вважав, що оскільки в країні немає розвиненого фінансового і, зокрема фондового ринку, то нічого й хеджувати, адже цим тільки розв'язуються руки спекулянтам. На моє переконання, людям треба дати хоча б елементарні інструменти, щоб вони їх апробували і були готові до застосування, коли фінансові ринки досить розвинуться", - розповів голова НБУ.

Зокрема, кажучи про те, чому Національний банк не відкликав з Верховної Ради законопроект № 0884, С.Арбузов сказав: "Повірте, мені було набагато простіше відмовитися від законопроекту, який ініціював Стельмах, ніж його лобіювати. Але законопроект дуже важливий, і його прийняття - це маяк МВФ".

"Володимир Стельмах вважає, що плодити сьогодні нові банки, власники яких знову через два роки будуть не в змозі виконувати зобов'язання, дискредитуючи систему, теж не можна. І я його підтримую. Тут у нас з Володимиром Семеновичем погляди багато в чому збігаються", - зазначив З.Арбузов.

"За дуже багатьох позиціях немає пояснення, чому так, навіщо потрібен такий циркуляр або норматив. І тільки зараз я розбираюся і розумію, що тут можна по-іншому розгорнути показники, розуміючи реальні ризики", - відзначив голова НБУ.

"Звичайно, ті знання і досвід, які я отримав у комерційному секторі, зараз мені дуже допомагають. Я чітко розумів і зараз розумію, що банківській системі необхідно, від чого вона страждає, які показники і збирається звітність надмірно ускладнені", - уточнив він.

Нагадаємо, С.Арбузов був призначений на посаду голови Національного банку в грудні 2010 р., змінивши на цій посаді колишнього главу НБУ Володимира Стельмаха, п'ятирічна каденція якого закінчилася ще два роки тому. До цього С.Арбузов у вересні 2010 р. був введений в правління Нацбанку, ставши першим заступником В.Стельмаха. Ще раніше - був призначений головою наглядової ради державного "Укрексімбанку".