ua en ru

Ринки акцій Європи відкрилися 7 березня падінням звідних індикаторів

Ринки акцій Європи відкрилися 7 березня 2011 р. падінням звідних індикаторів. Занепокоєння інвесторів в перший день чергової торгового тижня пов'язано з досить складною ситуацією в близькосхідному й североафриканском регіонах. Трейдери бояться, що наростаюча хвиля насильства і безладів здатна завдати відчутної шкоди світовій економіці, і без того недостатньо зміцніла після глобальної кризи. Крім того, з цієї ж причини учасники ринку побоюються перебоїв з поставками "чорного золота" на світовий ринок, що штовхає нагору ціни на нафту до рекордних значень, передає РБК.
Не надає оптимізму гравцям і сьогоднішнє рішення міжнародного рейтингового агентства Moody's знизити рейтинг урядових зобов'язань Греції з Ва1 до рівня В1. Аналітики Moody's пояснили своє рішення слабкою результативністю "амбітних" планів уряду Греції з фінансового оздоровлення країни і відсутністю відчутного зростання державних доходів.
Разом з тим, сьогодні не передбачається важливих статистичних даних зі Старого світу, здатних підбадьорити учасників ринку та надати їм впевненості у завтрашньому днем. На тлі настільки похмурої картини акції провідних фінансових компаній Європи стартували сьогодні в "червоному" секторі. Зокрема, котирування британських банків Barclays і Royal Bank of Scotland знижуються на 0,5% і 0,3% відповідно, а німецького банківського гіганта Commerzbank AG і італійської UniCredit SpA - на 1% і 2%.
Не проста ситуація спостерігається і з паперами європейських енергетичних компаній. З одного боку, нафта марки Brent, з якого розраховується вартість російської Urals, в перші години торгів торгується поблизу позначки в 117 дол./бар., Продовжуючи свій затяжний зростання. З іншого - учасники ринку з великим побоюванням дивляться на діяльність найбільших нафтових компаній Європи в країнах, охоплених заворушеннями і насильством. У результаті в перші години торгів можна спостерігати незначне підвищення котирувань британської BP і італійської Eni на 0,1% і 0,4%. З іншого боку, акцій низки компаній доводиться сьогодні поступатися своїми позиціями ринку. Зокрема, котирування британо-голландської Royal Dutch Shell дешевшають на 0,16%.
В "мінусі" сьогодні також відкрилися торги для акцій європейських гірничодобувних компаній. Так, котирування британсько-австралійських гігантів BHP Billiton і Rio Tinto в перші години сесії падають на 0,46% і 0,78% відповідно, а британо-швейцарської Xstrata - на 0,6%. Падають в ціні і папери казахської Kazakhmys, втрачаючи 1,09%.
Станом на 11:00 британський індекс FITSE 100 знизився на 18,64 пункту (-0,31%) - до 5971,75 пункту, німецький DAX знизився на 45,89 пункту (-0,64%) - до 7133,01 пункту. Французький CAC40 опустився на 13,49 пункту (-0,34%) - до 4006,72 пункту. Швейцарський SMI знизився на 26,02 пункту (-0,40%) - до 6504,52 пункту.