ua en ru

Рибалка: законопроект про нацбюро фінбезпеки - це спроба влади збільшити вплив на бізнес

Рибалка: законопроект про нацбюро фінбезпеки - це спроба влади збільшити вплив на бізнес Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Рибалка розкритикував проект закону "Про Національне бюро фінансової безпеки"

Проект закону "Про Національне бюро фінансової безпеки", розроблений "з подачі" президента країни, це не реформа, а спроба влади збільшити вплив на бізнес, зберігаючи ганебну практику "маски-шоу". Про це у своєму блозі написав екс-глава фінансового комітету Верховної Ради, народний депутат Сергій Рибалка.

"Якщо Бюро зможе ініціювати перевірки бізнесу, то чим воно відрізнятиметься від вже відомих всій країні податківців? З тими ж "маски-шоу", але зі значно більш широким колом впливу? Зрозуміло, мова йде саме про вплив. Я багато говорив про ганебне ставлення влади до реформ на прикладі фінансового сектора. Ось це черговий доказ. Якби їм була потрібна реформа - вони б попрацювали над депутатським або урядовим проектом, і не втрачали б чергові два роки", - написав він.

Нардеп додав, що при цьому ключове вплив на структуру пропонують надати президенту, який зможе призначати її керівника, хоча це не передбачено Конституцією країни.

"На мою думку, якщо і створювати подібну нову структуру, то саме за принципами депутатського проекту, і однозначно в рамках Конституції України. З чіткими процедурами конкурсів і жорсткою відповідальністю за незаконну шкоду, заподіяну громадянам і підприємствам", - зазначив Рибалка.

"Але паралельно потрібно обмежити вплив прокуратури на слідство і повністю прибрати у СБУ слідство у сфері економічних злочинів. Нехай спецслужба займається виключно протидією тероризму, контррозвідувальною та розвідувальною діяльністю. Досить вичавлювати хабара, допомагати рейдерам або знищувати бізнес за конкурентними або політичними замовленнями", - додав він.