ua en ru

Рибалка розповів, на які питання повинна відповісти Стратегія розвитку держбанків

Рибалка розповів, на які питання повинна відповісти Стратегія розвитку держбанків Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Рибалка підкреслив, що держбанки повинні реалізовувати державну економічну політику

Стратегія розвитку державних банків повинна містити чітке бачення того, як кожен з них буде забезпечувати відродження економіки для поліпшення життя людей, а не тільки констатувати необхідність їх продажу. Таку думку щодо інформації про затвердження урядом документа, який стосується майбутнього банків, що належать державі, висловив на своїй сторінці Facebook народний депутат, екс-глава фінансового комітету парламенту Сергій Рибалка.

"Стратегія розвитку держбанків має в першу чергу відповідати на запитання, яка головна стратегічна мета їх існування? Вони повинні в першу чергу реалізовувати державну економічну політику. Тому нам потрібне чітке бачення того, як кожен з цих банків буде забезпечувати відродження економіки для поліпшення життя людей", - написав він.

При цьому народний депутат додав, що ті документи, які надавало на розгляд комітету фінансового Міністерство фінансів не можна називати "Стратегією розвитку" по суті.

"Судячи з тієї презентації, яку нам Мінфін показував на засіданні нашого комітету, то, як я вже говорив, це не "Стратегія розвитку", а тільки зведення чернеток стратегічних планів окремих державних банків", - зазначив він.

Рибалка додав, що, судячи з наявної інформації, головна мета реформування державних банків, яку пропонує міністерство, це їх продаж у 2020-2022 років, при тому що немає відповідей на важливі питання.

"Так, потрібно зменшити присутність держави на банківському ринку. Але це не може бути головною метою! При цьому не зрозуміло, як в Мінфіні збираються вирішувати вкрай важливу проблему - найбільший рівень проблемних кредитів, який в держбанках все ще перевищує 70%! Що з цим робити? Як і на чому такі банки будуть заробляти?", - сказав він.

Політик додав, що крім деталізації строків продажу, пропонував розкрити у відповідній Стратегії цілі, завдання і повноваження спеціального підрозділу для управління і контролю державних банків, який хоче створити Мінфін.

Також, на його думку, потрібно було б передбачити деталі по взаємодії державних банків з державним Експортно-кредитним агентством для побудови системи підтримки українського високотехнологічного експорту, і з "Укрпоштою", яка, наприклад, може забезпечити залучення в банківську систему жителів найвіддаленіших сіл.