ua en ru

Рибалка назвав 5 напрямків реформ для підтримки українського експорту

Рибалка назвав 5 напрямків реформ для підтримки українського експорту Фото: Сергій Рибалка (прес-служба народного депутата)

Сергій Рибалка впевнений, що в Україні потрібно відкривати нові високотехнологічні підприємства

Екс-глава фінансового комітету Верховної Ради, народний депутат Сергій Рибалка, який включений до складу Ради з міжнародної торгівлі при уряді, назвав п'ять найважливіших напрямів реформ для збільшення українського експорту та економічного зростання. Про це він написав у своєму блозі.

"В останні дні минулого року, нарешті, затверджена Експортна стратегія, а 17 квітня відбулося установче засідання Ради з міжнародної торгівлі. Це добре, але чому знову незадовго до виборів?", - сказав Сергій Рибалка.

Депутат заявив, що не можна чекати два роки результатів президентських і парламентських виборів, а працювати потрібно вже сьогодні.

"Перше. Важливо не просто прискорити реальний запуск ефективної роботи Експортно-кредитного агентства, але і розширювати його ресурсну базу. Змінювати державні програми з бюджетним фінансуванням. Щоб істотно зменшувати для експортерів, для інноваційних українських виробників і іноземних покупців їх продукції ставки за кредитами. Потрібно підключати до системи державні банки. Дуже багато залежить від кваліфікації персоналу", - написав він.

Сергій Рибалка зазначив, що він з колегами по Радикальній партії два роки витратили на ухвалення закону про створення системи підтримки експорту, який передбачає, що Експортно-кредитне агентство повинно було бути створене ще влітку минулого року. "Досі ця установа існує тільки на папері", - обурився депутат.

По-друге, як зазначає Сергій Рибалка, треба системно працювати над створенням інших стимулів.

"Щоб було простіше і вигідніше відкривати нові високотехнологічні підприємства саме в Україні. І тут вкрай широке поле для роботи - від справжніх реформ судової та правоохоронної систем, до конкурентних транспортних тарифів або безкоштовного підключення до електромережі. Потрібно кардинально зменшити ризики рейдерства і рекету від "комерсантів у погонах", - написав Сергій Рибалка.

Третій напрям, за його словами, - втілення в життя ідеї створення ефективних торгових представництв, "щоб вигризати нові контракти і нові сприятливі умови торгівлі". І тут, як зазначає народний депутат, мова йде не тільки про продаж готових товарів, але і про участь у спільних виробничих ланцюжках.

По-четверте, "треба позбавити чиновників можливості керувати в ручному режимі в будь експортом через маніпуляції зі списками товарів подвійного призначення", - говорить народний депутат.

По-п'яте, потрібно серйозно попрацювати над новим законом про валютне регулювання, щоб забрати у чиновників право керувати цим процесом в ручному режимі, замість цього потрібно внести в закон чіткі правила і процедури, стверджує Сергій Рибалка.

"Нам вкрай необхідно не просто збільшувати експорт, а системно стимулювати створення нових високотехнологічних підприємств і просувати на світові ринки продукцію глибокої переробки. Тому наша торговельна та фінансова політика повинна підпорядковуватися завданням промислової політики", - написав він.

Як відомо, 17 квітня відбулося перше установче засідання Ради міжнародної торгівлі при Кабіні.