ua en ru

Рибак повідомив про виключення Павелка і Сергієнка зі складу фракції "Батьківщина"

Спікер Верховної Ради України (ВР) Володимир Рибак повідомив про виключення народних депутатів Андрія Павелка і Леоніда Сергієнка зі складу фракції "Батьківщина".

Спікер Верховної Ради України (ВР) Володимир Рибак повідомив про виключення народних депутатів Андрія Павелка і Леоніда Сергієнка зі складу фракції "Батьківщина".

Відповідно до статті 60 Регламенту ВР та згідно з повідомленням ВО "Батьківщина" від 11 жовтня 2013 р. Рибак повідомив про виключення народних депутатів Павелка і Сергієнка зі складу фракції "Батьківщина".

Сергієнко та Павелко виключені з фракції "Батьківщина" за зраду інтересів народу України та систематичне невиконання рішень фракції щодо голосувань з питань порядку денного Верховної Ради України", йдеться у заяві партії.

Нагадаємо, що згідно з повідомленням прес-служби ВО "Батьківщина", нардепи Сергієнко і Павелко були виключені з фракції 11 жовтня за зраду інтересів народу України і систематичне невиконання рішень фракції щодо голосування з питань порядку денного ВР. Павелко був керівником виборчого штабу Дніпропетровської обл. на парламентських виборах в 2012 р., Сергієнко раніше вже був членом парламенту. Обидва вони колишні "фронтовики" Арсенія Яценюка.

Варто відзначити, що фракцію ВО "Батьківщина" покинули В'ячеслав Кутовий і Володимир Купчак. Також, на початку квітня 2013 р. народні депутати Олег Канівець, Віталій Немилостивий, Стаднійчук Роман та Ігор Скосар вийшли зі складу "Батьківщини". Зазначимо також, що в липні 2013 р. з фракції ВО "Батьківщина" було виключено Василь Кравчук, який проголосував за закон про векселі.

Багато нардепів, які залишилися в партії ще з часів Тимошенко, не згодні з політикою Арсенія Яценюка, який прийняв кермо влади партією після того, як Тимошенко опинилася у в'язниці. Яценюка звинувачують в авторитарному керівництві партією, усунення старих партійних діячів з перших ролей в "Батьківщині", продаж місць у партійному списку партії, а також в нездатності що-небудь протиставити парламентській більшості.

Раніше Арсеній Яценюк неодноразово заявляв, що на нардепів від "Батьківщини" йде постійний тиск, щоб ті виходили з фракції. За словами Яценюка, влада розробили сценарій, за яким хочуть зняти його з посади керівника фракції. Яценюк заявив, що таке завдання дав Президент Віктор Янукович, а виконавець - секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв.

Цікаво, що всі скандали з "тушками" в новому парламенті пов'язані виключно з "Батьківщиною". Усі восьмеро так званих "тушок" пройшли в Раду за списками партії Яценюка. Хоча новому скликанню парламенту ще далеко до попереднього, коли в 2010 р., після виборів і переформатування політичних розкладів у парламенті з БЮТ і НУНС в більшість регіоналів перейшли близько 20 нардепів.

Таким чином, сьогодні фракція "Батьківщини" налічує 90 депутатів, хоча на виборах партія провела в парламент 101 депутата.