ua en ru

Рибак вважає непотрібним проведення ініційованого КПУ референдуму про вступ до МС

Спікер Верховної Ради України Володимир Рибак вважає непотрібним проведення референдуму про вступ в Митний союз (МС), який ініціює КПУ.

Спікер Верховної Ради України Володимир Рибак (на фото) вважає непотрібним проведення референдуму про вступ в Митний союз (МС), який ініціює КПУ. Про це він заявив в ефірі "5 каналу".

"Вони (КПУ) роблять підготовчу роботу для можливого референдуму. А сьогодні питання немає, що розглядати. Україна не вступає в Митний союз, ні в Європейський союз. Там ми спостерігаємо, а тут ми підпишемо, я вірю, угоду щодо євроінтеграції", - зазначив Рибак.

"Референдум можливий, тільки коли ми будемо розглядати питання вступу чи в МС, чи в ЄС, і може виникнути таке питання, що частину функцій нашої держави треба передати у якийсь наддержавний орган, це стосується суверенітету, Конституції... Може колись і доведеться проводити та спитати у народу", - зазначив Рибак.

"А сьогодні що питати? Ми сьогодні нікуди не вступаємо. Ми бачимо, що немає необхідності проводити референдум. Але КПУ вирішила провести підготовчу роботу, хай собі проводить. Це більше політика", - додав він.

"Ще дуже зарано говорити про референдум", - підкреслив Рибак.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович заявив, що рішення про вступ України або до Європейського Союзу, або в Митний союз буде прийматися на референдумі.

"Будь-які рішення, які ми приймаємо, вони повинні прийматися на референдумі. Коли він буде ми не знаємо, коли буде прийнято рішення про вступ до ЄС чи МС. Але нам не обійтися без референдуму", - заявив Янукович.

Нагадаємо, в листопаді у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, на якому очікується підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Політична риторика керівництва країни останнім часом була підкреслено проєвропейською, хоча на словах від співпраці з МС Україна теж не відмовляється.

У зв'язку з цим Росія чинить тиск на Україну, щоб схилити її до інтеграції в МС. Так, вчора представник Міністерства закордонних справ Росії Олександр Лукашевич заявив, що Росія ніколи не виступала проти "європейського вибору" України і не перешкоджає підписанню угоди про асоціацію з ЄС. Проте він підкреслив, що проект угоди Україна - ЄС, який не так давно був оприлюднений, не містить реальних вигод для України, а веде до деіндустріалізації української економіки.