ua en ru

У Румунії розпочався референдум проти одностатевих шлюбів

У Румунії розпочався референдум проти одностатевих шлюбів Ілюстративне фото (romaniatv.net)

Противники одностатевих шлюбів мають намір внести зміни до конституції Румунії

В Румунії стартував дводенний референдум про закріплення в конституції визначення шлюбу як союзу між "чоловіком та жінкою". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Radio Romania.

Зазначимо, на сьогодні в конституції Румунії закріплено термін "подружжя". У той же час ініціатива щодо зміни визначення шлюбу користується широкою підтримкою в консервативних політичних і релігійних колах. Зокрема, рух "Коаліція за родину" зібрав 3 млн підписів з вимогою змінити конституцію.

Якщо на референдумі схвалять зміни, це виключить можливість легалізації одностатевих шлюбів. Активісти не виключають маніпуляцію результатами голосування, оскільки під час референдуму не буде використовуватися електронна система спостереження.

Референдум буде визнано дійсним, якщо явка на ньому складе не менше 30%.

Нагадаємо, раніше у Румунії Конституційний суд визнав одностатеві пари сім'ями. Рішення було винесено у справі американо-румунської пари, яка попросила Бухарест визнати їх зареєстрований в Бельгії шлюб.

В 2016 році президент Мексики Енріке Пена Ньєто висловив пропозицію змінити законодавство, щоб дозволити в країні одностатеві шлюби.