ua en ru

У Румунії Конституційний суд визнав гей-пари сім’ями

У Румунії Конституційний суд визнав гей-пари сім’ями Фото: Конституційний суд Румунії (MoldNews)

Рішення суду було винесене у справі американсько-румунської гей-пари

Конституційний суд Румунії у четвер постановив, що гей-пари повинні мати рівні сімейні права із гетеросексуальними парами. Про це повідомляє Euractiv.

Зазначається, що рішення суду суперечить планам наступного місяця провести референдум, спрямований на заборону гей-шлюбів. Суд постановив, що гей-пари повинні мати такі ж права на приватне і сімейне життя, як і гетеросексуальні, й таким чином "у довгостроковій перспективі користатися юридичним визнанням своїх прав і обов'язків".

Рішення Конституційного суду було винесене у справі американсько-румунської гей-пари, яка попросила румунську владу визнати їхній зареєстрований у Бельгії шлюб.

Зазначимо, що на 6 і 7 жовтня заплановано референдум, яким прагнуть обмежити конституційне визначення сім'ї як шлюб між чоловіком та жінкою. Референдум закликала провести група під назвою "Коаліція за сім'ю" та інші, близькі до православної церкви, групи.

При цьому правозахисна організація Amnesty International розкритикувала плебісцит, заявивши, що він порушить міжнародні стандарти в області прав людини і спричинить гомофобні дискримінації.

Нагадаємо, у 2016 році президент Мексики Енріке Пена Ньєто висловив пропозицію змінити законодавство, щоб дозволити в країні одностатеві шлюби. У 2015 році Верховний суд країни назвав заборону на такі союзи неконституційним.

Як писало РБК-Україна у червні 2017 року, у Туреччині поліція застосувала гумові кулі для розгону гей-параду.