ua en ru

Керівництво США звинуватили у маніпуляції статистикою напередодні президентських виборів

В американських ЗМІ з'явилися звинувачення на адресу Бюро трудової статистики. Згідно з опублікованою інформацією, дані з безробіття, які вийшли за місяць до президентських виборів у США у 2012 р., були сфальсифіковані.

В американських ЗМІ з'явилися звинувачення на адресу Бюро трудової статистики. Згідно з опублікованою інформацією, дані з безробіття, які вийшли за місяць до президентських виборів у США у 2012 р., були сфальсифіковані, передає "Росія 24".

Йдеться про статистику по ринку праці США за вересень 2012 р. Цифри по рівню безробіття і кількості нових робочих місць були опубліковані на початку жовтня і стали одним з останніх важливих повідомлень щодо стану американської економіки перед президентськими виборами у США.

Більшість опитаних експертів і економістів чекали зростання безробіття. Однак, усупереч прогнозам, Бюро трудової статистики Міністерства праці США повідомило про зниження безробіття з 8,1% до 7,8%.

Ці цифри тоді викликали неоднозначну реакцію у багатьох людей. Глава Forbes Стів Форбс висловив сумніви у їх достовірності. Колишній глава General Electric Джек Уелч прямо заявив про те, що дані сфабриковані.

Уелча буквально "заклювали" прихильники Президента Барака Обами, який прагнув переобратися на другий термін, звинувативши його в "упередженості", "роздуванні теорій змови", "старечому маразмі", "дурницях" і так далі.

Уелч написав статтю у Wall Street Journal, у якій зазначив, що реакція прихильників Обами виставила США в одному ряду з колишнім СРСР і Китаєм - де "критика партійної лінії" чи сумнів у державних даних були неприпустимими.

Через рік після цього в New York Post вийшла стаття "Census 'faked' 2012 election jobs report". У даній статті стверджувалося, що видання NYPOST отримало доступ до документів, згідно з якими за два роки до публікації даного звіту Бюро трудової статистики піймало свого співробітника, Джуліуса Бакмона, на фабрикації статистики, яка потім увійшла до однієї з доповідей по ринку праці у 2010 р., а також до обширної доповіді за переписом населення США у 2010 р.

При складанні щомісячної доповіді щодо стану ринку праці США проводиться опитування громадської думки. У середньому в опитуванні бере участь близько 60 тисяч домогосподарств - кожна опитана сім'я прирівнюється до 5 тис. родин. При цьому від опитувачів вимагають досягти результату в 90% - вони повинні додзвонитися до 9 з 10 виділених домогосподарств і потім відзвітувати про проведене опитування.

Джуліус Бакмон прагнув показати свою ефективність на посаді опитувача - йому вдавалося проводити втричі більше інтерв'ю, ніж його колеги. Згідно з документами, що потрапили до розпорядження NYPOST, він заповнював опитувальні анкети за тих людей, до яких не міг додзвонитися, вигадуючи їм робочі місця.

За даними джерел видання, співробітники Бюро трудової статистики США надалі стали дедалі частіше використовувати подібні методи, і при публікації даних по ринку праці за вересень 2012 р. були відзначені схожі порушення. Однак справа не пішла далі внутрішніх документів у Бюро трудової статистики, ніхто не захотів надавати цій справі розголосу на фінішній прямій президентських виборів у США.

Нагадаємо, рівень безробіття у США у жовтні 2013 р. підвищився, порівняно з попереднім місяцем, на 0,1 процентного пункту, склавши 7,3%.