ua en ru

Керівництво Держпраці санкціонує небезпечні "експерименти" на шахтах, - журналіст

Керівництво Держпраці санкціонує небезпечні "експерименти" на шахтах, - журналіст

На українських шахтах склалася критична ситуація із забезпеченням гірників саморятівниками, при цьому керівництво служби Держпраці не тільки не контролює ситуацію, але і дозволяє тимчасове зменшення загальної кількість засобів захисту на шахтах до явочного складу працівників. Про це в статті ZN.ua "Без права на порятунок" пише Артем Святненко.

У статті наголошується, що порушення вимог Закону України "Про охорону праці" відбуваються на тлі різкого скорочення оновлення шахтами парку саморятівників індивідуального користування, без яких гірники не мають права спускатися під землю. "Сьогодні ми можемо спостерігати таку статистику. Якщо у 2012-2014 рр. тільки держшахти купували по 9,5 тис. саморятівників в рік, то в 2015-му — всього 76 шт., а в 1 кварталі 2016 р. — жодного", - зазначає журналіст ZN.


На вугільних підприємствах пояснюють це браком фінансування. Проте закупівлі засобів захисту для шахтарів не просто скорочуються, а практично повністю припинені, підкреслює автор матеріалу.

"Керівники Держпраці не мають права "входити в становище" шахт, але роблять це, прикриваючись, в тому числі, чинним в Україні мораторієм на проведення перевірок підприємств... Хоча, по-хорошому, через критичну ситуацію з дотриманням правил техніки безпеки на шахтах саме ця організація повинна першою бити на сполох і піднімати питання про зняття мораторію щодо вугільних підприємств", - резюмує журналіст "Дзеркала тижня"

Нагадаємо, в п'ятницю співробітники СБУ провели обшук у голови Державної служби з питань праці Романа Чернеги, після того як за обвинуваченням у вимаганні хабара був затриманий його перший заступник Михайло Бардонов.