ua en ru

Керівники 9 опозиційних партій звернулася до міжнародних організацій з приводу фальсифікацій місцевих виборів

Керівники дев'яти опозиційних партій України підписали лист до міжнародних організацій щодо своєї стурбованості відносно можливості проведення недемократичних виборів в Україні, повідомляє прес-служба БЮТ.

Зокрема, лист направлений голові Ради Європейського Союзу, Президенту Єврокомісії, Президенту Європарламенту, Президенту ПАРЄ, голові ОБСЄ, головам держав - стратегічних партнерів України, керівникам іноземних дипломатичних місій в Україні та керівникам міжнародних фондів та організацій.
Лист підписали "Батьківщина", НРУ, УНП, "Народна самооборона", Європейська партія України, "Українська платформа", "Громадянська позиція", ПРП і Партія захисників Вітчизни.
У листі, зокрема, зазначається, що нинішня влада, зловживаючи своїми повноваженнями, здійснює комплекс заходів, спрямованих на створення масштабної системи фальсифікацій та суттєвого спотворення результатів виборів 31 жовтня на свою користь.
Лідери опозиційних партій заявляють, що влада застосовує сім основних технологій фальсифікації, зокрема, жорстке домінування пропрезидентської більшості у ЦВК, порушення принципу пропорційності при формуванні ТВК на користь провладних партій, порушення пропорційності призначення керівництва ТВК, формування складу дільничних комісій з перевагою на бік однієї з політичних сил, закріплення законом можливості підрахунку голосів без наявності кворуму в комісії.
"Влада застосовує сім основних технологій фальсифікації: жорстке домінування пропрезидентської більшості у ЦВК. У Центральній виборчій комісії, рішення якої приймаються простою більшістю голосів, 9 з 15 членів комісії безпосередньо представляють Партію регіонів та її союзників. Також влада чинить значний тиск на голову ЦВК Шаповала, щоб забезпечити його голосування по всім ініціативам "провладної більшості", часто сумнівним з точки зору закону ... Порушення принципу пропорційності при формуванні ТВК на користь провладних партій ... Партія регіонів, Комуністична партія та Народна партія - кожна мають по три представники, а решта 12 парламентських партій разом мають 6 представників, що є порушенням принципу рівності всіх партій-учасників виборів. Законом зафіксовано, що у будь-якій територіальній виборчій комісії співвідношення представників влади та опозиції становить 9 до 6 ...
Порушення пропорційності призначення керівництва ТВК ... В усіх ТВК партії правлячої коаліції здобули 1028 керівних посад. Зокрема, Партія регіонів отримала 464 посади, Народна партія - 311, Комуністична партія - 253. В опозиції лише 477 посад ... Формування складу дільничних комісій, як складова частина фальсифікації ...
Склад усіх ТВК сформований таким чином, що більшість у них мають партії провладної коаліції, ми розуміємо, що у кількісному та керівному складі всіх дільничних комісій буде така ж тотальна перевага представників влади ... Закріплення законом можливості підрахунку голосів без наявності кворуму в комісії", - йдеться у листі.
Також зазначається, що закон дозволяє вносити зміни до списків виборців у переддень та, навіть, у день голосування."Все це створює передумови для так званого "вкидання бюлетенів" та суттєвого спотворення волевиявлення громадян", - йдеться у листі.

Лідери опозиційних партій вважають, що для проведення в Україні демократичних виборів необхідно змінити склад ЦВК з метою забезпечення рівного представництва у цьому органі всіх парламентських політичних партій. "Внести зміни до законодавства щодо формування ЦВК з 15 членів - по одному від кожної з 15 парламентських партій ... Скасувати рішення ЦВК, які призводять до дискримінації значної частини політичних партій. Переформувати склад територіальних та дільничних виборчих комісій, забезпечивши в них рівне представництво, по одній особі, від усіх парламентських та позапарламентських політичних партій. Забезпечити рівне представництво у керівництві територіальних та дільничних виборчих комісій представників всіх політичних партій, які беруть участь у місцевих виборах. Визначити для них однакові квоти та розподіляти їх шляхом жеребкування. Припинити втручання державних органів та судів у внутрішню діяльність політичних партій. Забезпечити негайну реєстрацію органами юстиції партійних осередків опозиційних партій, які визнані їх керівними органами. Ліквідувати дублікати печаток та свідоцтв про реєстрацію, які видані фальшивим осередкам", - йдеться у листі.
"У випадку збереження існуючої системи фальсифікації виборів, звертаємося до провідних міжнародних демократичних організацій з проханням не визнавати вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 р. як такі, що відбулись чесно прозоро та демократично", - наголошують лідери опозиційних сил.