ua en ru

Керівником ВАСУ є перший заступник його голови, - перший заступник голови Мін"юсту.

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) з гаранта законності перетворився на основну загрозу демократичним і чесним виборам Президента України. Про це в коментарі РБК-Україна заявив перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Він також закликає створити умови для виконання першим заступником голови ВАСУ Миколою Сірошем обов'язків голови ВАСУ.
«Олександр Пасенюк до сьогоднішнього дня продовжує неправомірно використовувати статус голови ВАСУ та пов'язані з цим повноваження. Він фактично організовує роботу апарату суду, судових палат, вирішує кадрові та фінансові питання, здійснює інші повноваження, видає незаконні накази та розпорядження», - сказав Є.Корнійчук.
Перший заступник голови Мін"юсту нагадав, що 22 грудня 2009 р., згідно з відповідним указом Президента, 5-річний термін перебування О.Пасенюка на посаді голови ВАСУ закінчився і ця посада є вакантною. А у разі відсутності голови суду, його обов`язки виконує перший заступник. Є.Корнійчук нагадав, що ця норма права є імперативною.
«В зв'язку з цим 23 грудня 2009 р. першим заступником голови ВАСУ М.Сірошем видано наказ про те, що він приступає до виконання обов'язків голови ВАСУ», - сказав юрист, додавши, що повноваження М.Сіроша підтвердила Рада суддів України.
Нагадаємо, що на адміністративні суди на цих президентських виборах покладено право та обов`язок розрішувати суперечки між сторонами відносно результатів голосування. ВАСУ, наразі виникнення суперечки на кшталт зразку грудня 2004 р., буде вирішувати долю другого туру виборів Президента України.