ua en ru

Керівником ТНК-ВР до 2014 р. залишиться Михайло Фрідман, - джерело

Власники ТНК-ВР завершують узгодження нової структури управління компанією. Один з її російських акціонерів, Михайло Фрідман, залишиться керівником ТНК-ВР до 2014 року, потім на зміну йому прийде незалежний менеджер, номінований ВР. Нові домовленості також припускають, що рада директорів буде проводитися в заочній формі навіть без двох незалежних учасників, пошук яких продовжиться до травня, повідомляє видання "Комерсант". Таким чином, судове розвиток торішнього конфлікту акціонерів ТНК-ВР затягується все далі.

На цьому тижні співвласники ТНК-ВР, консорціум російських акціонерів AAR і ВР, завершать підписання документів, які змінюють структуру її управління, розповіли виданню джерела, близькі до компанії. Акціонери домовилися, що до кінця 2013 р. керувати ТНК-ВР буде Михайло Фрідман. Незалежний глава компанії буде призначений за пропозицією ВР в 2014 р., після узгодження з AAR.Также сторони затвердили склад правління з шести чоловік. До нього увійдуть Михайло Фрідман, виконавчі директори Віктор Вексельберг і Герман Хан, виконавчий віце-президент з видобутку Олександр Доддс, новий виконавчий віце-президент з переробки Альфредо Барріос і фінансовий директор Джонатан М'юїр. В AAR і ВР ситуацію не коментують.

Змінити систему управління акціонери ТНК-ВР вирішили після відходу з компанії Максима Барського. Пан Барський мав очолити ТНК-ВР, але через проблеми в узгодженні його опціонної програми і початку нового конфлікту між ВР і AAR восени 2011 р. покинув компанію.
Якщо в 2014 р. Михайла Фрідмана таки змінить новий керівник, то в правлінні ТНК-ВР також відбудуться зміни. В нього увійдуть два виконавчих директора, призначених новим керівником компанії за згодою AAR або затверджених більшістю в раді. У ВР буде право таким же чином призначити в правління двох виконавчих директорів з видобутку і переробці. За погодженням з більшістю учасників ради новий керівник ТНК-ВР буде мати можливість призначити фінансового директора.
При цьому до травня в раді директорів ТНК-ВР так і не буде кворуму - компанія продовжує пошук двох незалежних учасників, які повинні замінити залишили його в минулому році Джеймса Ленга і Герхарда Шредера. Відсутність кворуму затягує розвиток історії з судовими наслідками торішнього конфлікту акціонерів ТНК-ВР.

Передбачалося, що в лютому відбудеться рада директорів, на якому акціонери повинні розглянути питання про пред'явлення позову ТНК-ВР до ВР і AAR. Російські акціонери вважають, що ВР порушила на початку минулого року акціонерну угоду, спробувавши створити стратегічний альянс з "Роснефтью". Втрати ТНК-ВР від цього могли скласти $ 5-10 млрд, прийшли до висновку незалежні експерти, найняті менеджментом компанії в минулому році. Але й у ВР є претензії до одного з російських співвласників ТНК-ВР - Ренова Віктора Вексельберга, яка вчасно не запропонувала компанії свої активи (ПЗК в аеропорту Кольцово і "Газекс"), які британська компанія вважає профільними.

За словами одного зі співрозмовників видання, прийняття рішень в період пошуку нових незалежних директорів ради "може проводитися за допомогою заочних голосувань, які повинні бути підписані всіма дев'ятьма директорами, а очні зустрічі проводитися не будуть". "У такій ситуації рішення про подачу позовів навряд чи може бути прийнято", - говорить джерело. Зустріч AAR і ВР запланована на 16 березня. Зокрема, обговорюватиметься інформація по ефективності діяльності ТНК-ВР в минулому році, фінансування та дивідендами, а також бізнес-план на 2012 рік. "При цьому рішення ради по ряду питань можуть бути отримані шляхом заочного голосування і до моменту проведення зустрічі акціонерів", - говорить співрозмовник видання.

Віталій Крюков з "ІФД-Капіталу" вважає, що нова структура управління допоможе створити баланс інтересів всіх акціонерів ТНК-ВР при прийнятті рішень щодо її операційної діяльності. Проте, додає аналітик, співвласники компанії продовжують залишатися в конфлікті, і в разі подання позовів ця система ще може бути переглянута.

Нагадаємо, 21 жовтня 2011 р. російсько-британська ТНК-ВР підтвердила звільнення з компанії заступника голови ТНК-ВР Максима Барського, якому було обіцяно посаду головного керуючого директора в ТНК-ВР.