ua en ru

РПЦ у Бельгії відхрестилася від Росії через арешт рахунків

РПЦ у Бельгії відхрестилася від Росії через арешт рахунків Фото: храм Бельгійської єпархії РПЦ в Брюсселі

В єпархії заявили, що ніколи не володіли майном, що належить Росії

Брюссельско-Бельгійська єпархія Російської православної церкви (РПЦ) виступила з офіційним протестом у зв'язку з включенням її в список російських організацій, активи якого підлягають арешту у зв'язку з позовом від екс-акціонерів компанії "Юкос" Юніверсал Лімітед". Про це йдеться в заяві на офіційному сайті архієпископії.

"Брюссельско-Бельгійська Архиєпископія, будучи канонічним підрозділом Російської православної церкви, тим не менш, є суб'єктом бельгійського права, зареєстрована і діє з 1937 року згідно з королівським указом і на підставі законів Бельгійського Королівства. По суті це бельгійська православна організація, що має церковно-канонічну єдність з Московським Патріархатом (Російською Православною Церквою) і визнана з 1985 року як одна з офіційних конфесій Королівства Бельгії. Таким чином, Архієпископія юридично жодним чином не пов'язана з яким-небудь іншим державою, чи то Російська Федерація або інше яке-небудь держава крім Королівства Бельгії", - сказано в заяві.

Там підкреслили, що церковно-канонічний зв'язок з Московським патріархатом не може служити підставою для пред'явлення претензій, так як за конституцією церква відділена від держави. Також в єпархії заявили, що ніколи не володіли яким-небудь майном, що належить Росії.

Нагадаємо, 17 червня стало відомо, що Бельгія наклала арешт на держактиви Росії в цій країні. Рішення було прийнято на підставі вироку Міжнародного арбітражу за позовом "ЮКОС Юніверсал Лімітед" від 18 липня 2014 року. По ньому Росія зобов'язана виплатити колишнім власникам ЮКОСа 50 млрд дол., з яких 1,6 млрд євро - позовні вимоги ЮКОСа.