ua en ru

"Рівнегаз" попередив більше 600 небезпечних ситуації у домогосподарствах області

"Рівнегаз" попередив більше 600 небезпечних ситуації у домогосподарствах області Фото: газ (УНІАН)

Від стабільної роботи димоходів та вентиляційних каналів безпосередньо залежить життя та здоров’я

Фахівці ПАТ "Рівнегаз" запобігли виникненню нещасних випадків в сотнях домогосподарств Рівненської області. Причиною виникнення небезпечних ситуацій могли стати несправні газові прилади та вентканали. З початку року співробітники "Рівнегаз" виявили 599 фактів руйнування коминів та 25 випадків відсутності тяги у димовентиляційних каналах. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Під час проведення планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та газового обладнання житлових будинків, фахівці ПАТ "Рівнегаз" виявили 599 фактів руйнування оголовків димовентеляційних каналів (коминів) та втручання у їх роботу. Також газовики зафіксували 25 фактів відсутності тяги у димових та вентиляційних каналах. З метою запобігання нещасних випадків газопостачання цих споживачів було тимчасово призупинене.

"Рівнегаз" тільки перевіряє наявність тяги у димовентиляційних каналах та має повноваження у відключенні абонентів від газової мережі у разі її відсутності. У випадку, коли спрацювала автоматика безпеки на димохідному газовому приладі та припинила подачу газу, необхідно перевірити тягу у димоході та вжити заходи щодо позачергового обстеження димовентиляційних каналів, - говорить технічний директор ПАТ "Рівнегаз" Олександр Ганжа.

Клієнти "Рівнегазу" можуть самостійно обрати компанію, яка проводить обслуговування та ремонт димоходів. Спеціалізовані організації надають споживачеві акт придатності димаря, який потім передається до газової компанії.

Газорозподільні компанії не зобов’язані проводити перевірку димоходів та вентканалів будинків. Згідно Правил безпеки, це має зробити балансоутримувач, у випадку приватного будинку – сам споживач.

ПАТ "Рівнегаз" рекомендує власникам приватних будинків отримувати такі акти один раз на два роки. В разі ж якщо газовий прилад (наприклад, двоконтурний котел) використовується весь рік – то раз на рік.

Від стабільної роботи димоходів та вентиляційних каналів безпосередньо залежить життя та здоров’я, адже найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги. Особливо пильними мають бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи - котлів та водонагрівачів.