ua en ru

У Рівненській області триває операція по ліквідації "бурштинової мафії", - Луценко

У Рівненській області триває операція по ліквідації "бурштинової мафії", - Луценко Фото: Юрій Луценко

За словами Луценка, мафії був нанесений удар

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що у Рівненській області триває операція по ліквідації "бурштинової мафії". Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Так, 18 квітня 2016 року Головною військовою прокуратурою Генеральної прокуратури України зареєстровано кримінальне провадження за фактом створення та діяльності на території Рівненської області злочинної організації, з метою отримання організаторами неправомірної вигоди за безперешкодне здійснення видобування бурштину-сирцю.

Луценко повідомив, що 14 лютого 2017 року у зазначеному кримінальному провадженні прокурором оголошено про завершення досудового розслідування та відкрито матеріали кримінального провадження 6 підозрюваним та їх захисникам для ознайомлення.

Він поінформував, що за час здійснення досудового розслідування проведено 183 обшуки, в ході яких виявлено готівку, дорогоцінності із золота, зброю, бурштин різних фракцій, засоби для добування бурштину, чорнову бухгалтерію і схему розподілу коштів; проведено понад 200 негласних слідчих (розшукових) дій.

"Крім цього, за результатами здійснення досудового розслідування до кримінальної відповідальності притягнуто 31 особу, з яких відносно 25 осіб судами винесено обвинувальні вироки, які набрали законної сили", - додав голова ГПУ.

Луценко також зазначив, що у ході досудового розслідування одна особа добровільно повідомила слідство про те, що брала участь у вчиненні злочинів та заявила про готовність сприяти слідству. Із зазначеною особою прокурором укладено угоду про визнання винуватості, судом винесено обвинувальний вирок. Окрім того, ще рядом осіб було укладено угоду зі слідством.

"На жаль, я не можу сказати, що та операція остаточно покінчила із "бурштиновою мафією". На цей момент, за нашими оперативними даними, цій мафії був нанесений удар, і операція по її ліквідації триває", - наголосив генпрокурор.

Нагадаємо, розслідування у справі про незаконний видобуток бурштину на Рівненщині велося з квітня 2016 року за оперативного співробітництва СБУ, Управління захисту національної економіки та департаменту Нацполіції.