ua en ru

RosUkrEnergo за рахунок коштів "Газпром експорту" погасив 2,51 млрд дол. боргу перед "Газпромом" і "Нафтогазом"

Швейцарський трейдер RosUkrEnergo за рахунок коштів "Газпром експорту" погасив 2,51 млрд дол. боргу перед "Газпромом" і "Нафтогазом". Про це пише сьогодні "Комерсант-Україна".
Джерело, близьке до співвласника трейдера RosUkrEnergo, голові ради директорів Group DF Дмитру Фірташу, пояснило, що "це тільки перший платіж - гроші прийшли з "Газпром експорту" і будуть ще надходження". При цьому вчора НАК "Нафтогаз України" офіційно повідомила про те, що поки не подавала документи в митні органи про оформлення газу на користь RosUkrEnergo.
Нагадаємо, в кінці листопада сторони підписали пакет угод щодо вирішення низки суттєвих питань взаємодії в газовій сфері. Згідно з підписаними документами на виконання рішення Арбітражного інституту торговельної палати в м. Стокгольм (Швеція) "Нафтогаз України" зробить повернення 12,1 млрд куб. м природного газу Rosukrenergo АG.
У свою чергу Rosukrenergo АG погасить заборгованість перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" в сумі 1,7 млрд дол. і перед групою "Газпром" в сумі 810 млн дол.
Таким чином, підписання пакета угод дозволило сторонам повністю врегулювати відносини, пов'язані з поставками газу в 2008-2009 рр.