ua en ru

RosUkrEnergo має намір реалізувати "Газпром експорту" 12,1 млрд куб. м газу за ціною 338-358 дол./тис. куб. м

RosUkrEnergo має намір реалізувати "Газпром експорту" 12,1 млрд куб. м газу від 338 до 358 дол./тис. куб. м. Про це журналістам заявив голова Group DF Дмитро Фітраш, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ціна - жодного секрету немає. Була 358 дол./тис. куб. м газу, оскільки це середня ціна. Сьогодні по Європі максимальна ціна - вона за формулою, і ми не знаємо, вона може бути 338 або 340 дол. за 1 тис. куб. м газу", - сказав Д.Фірташ, відповідаючи на питання, за якою ціною компанія RosUkrEnergo продасть газ компанії "Газпром експорт".
Нагадаємо, 29 листопада Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України", ВАТ "Газпром" і RosUkrEnergo АG підписали пакет угод щодо вирішення низки суттєвих питань взаємодії в газовій сфері.
Згідно з підписаними документами на виконання рішення Арбітражного інституту торговельної палати в м. Стокгольм (Швеція) "Нафтогаз України" поверне 12,1 млрд куб. м природного газу Rosukrenergo АG.
У свою чергу Rosukrenergo АG погасить заборгованість перед Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" на суму 1,7 млрд дол. і перед Групою "Газпром" на суму 810 млн дол.
Таким чином, підписання пакета угод дозволило сторонам повністю врегулювати відносини, пов'язані з поставками газу в 2008-2009 рр.
Досягнуті домовленості дозволять зберегти газовий баланс України і забезпечити проходження опалювального сезону 2010 - 2011 рр. без залучення Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" додаткових кредитних ресурсів.
Нагадаємо, в січні 2009 р. "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" підписали доповнення до контракту про постачання газу, що стосується його транзиту. "Газпром" отримав змогу провести авансові платежі за транзит газу в 2009-2010 рр. і переуступив "Нафтогазу" право вимоги від RosUkrEnergo 1,7 млрд дол. у вигляді фінансових коштів або 11 млрд куб. м газу. RosUkrEnergo подала позов у зв'язку з відмовою "Нафтогазу" поставляти газ із підземних сховищ. Стокгольмський арбітражний трибунал 8 червня 2010 р. зобов'язав "Нафтогаз України" повернути цей газ RosUkrEnergo, а також поставити 1,1 млрд куб. м газу і виплатити 197 млн дол. компенсації. 13 серпня 2010 р. Шевченківський районний суд Києва підтвердив рішення стокгольмського арбітражу. 24 листопада 2010 р. Верховний суд України підтвердив обов'язок "Нафтогазу України" повернути ЗАТ "РосУкрЕнерго" (RosUkrEnergo, акціонери компанії - ВАТ "Газпром" і австрійський Centragas Holding AG) 12,1 млрд куб. м газу.