ua en ru

RosUkrEnergo може завершити свою діяльність

Швейцарський трейдер RosUkrEnergo, який належить підприємцям Дмитру Фірташу, Івану Фурсіну і російському "Газпрому", завершує свою діяльність. Компанія буде закрита, як тільки продасть "Газпром експорту" відчужені у Україны 12,1 млрд куб. м газу. Про це пише видання "Комерсант-Україна".
Вчора стало відомо, "Газпром" у листопаді 2010 р. уклал договір про залучення довгострокового позики з RosUkrEnergo на суму 550 млн дол. з відсотковою ставкою 3,5%.

Як пояснили виданню в російській монополії, в результаті продажу газу зі сховищ України у RUE з'являться вільні грошові кошти, частина яких до кінця першого півріччя буде надана "Газпрому" у вигляді позики "на поточні потреби". Через кредит, зазначили в монополії, "Газпром" зможе швидше отримати доходи від дочірньої структури, ніж через виплату дивідендів.
У російській компанії вважають, що трейдер нічого "Газпрому" не винен, а $ 550 млн - це потенційний прибуток RUE від продажу газу. "Газпром" хоче її отримати скоріше, тому що після продажу газу трейдер буде закритий.
Джерело, близьке до RUE, говорить, що якщо весь газ буде піднято з сховищ до 15 квітня, коли закінчується опалювальний сезон, то можна буде "підвести підсумок і закрити рахунки вже в цьому році". Якщо ж до кінця квітня частину газу залишиться в сховищах, це призведе до відстрочення розрахунків на наступний опалювальний сезон, оскільки з травня почнеться зворотний процес закачування газу. Тоді ліквідацію RUE відкладуть на 2012 рік.