ua en ru

Ространснагляд ввів нові обмеження на залізничні поставки нафти

Поставки російських нафтопродуктів до України можуть різко знизитися через проблеми на залізниці. Аварії цистерн, що продовжуються, змусили Ространснагляд ввести нові обмеження, які повинні забезпечити безпеку і не допустити нових катастроф. Але нафтовики попереджають, що зупинять видобуток, якщо "критична ситуація" не вирішиться. Це загрожує стабільності поставок палива на український ринок, де продукція з РФ і Білорусі вже займає майже 40%. Про це пише "Комерсант-Україна".

Російська НК "Альянс" з 15 травня наполовину понизила завантаження Хабаровського НПЗ через невивіз готової продукції по залізниці. "Повна зупинка підприємства через неможливість вивантаження мазуту може відбутися вже в найближчі три доби, що призведе до зриву забезпечення Далекосхідного регіону моторними паливами", - повідомляє президент "Альянсу" Муса Бажаєв в листі на ім'я в.о. міністра енергетики Росії Сергія Шматка.

Про аналогічні проблеми президентові "Російських залізниць" (РЖД) Володимиру Якуніну і в.о. міністра транспорту РФ Ігорю Левітіну пише і виконавчий директор ТНК-ВР Герман Хан. Він називає ситуацію з транспортуванням сирої нафти по залізниці "критичною", відзначаючи, що відвантаження компанії складає менше половини від добової норми. "Компанія буде вимушена понизити видобуток нафти і приступити до зупинки свердловин. Втрати, у тому числі і в результаті ненадходження податків до бюджету, можуть скласти більше 150 млн дол. щомісячно", - говорить Хан.

"Роснефть", "Лукойл", "Газпром нафта", ТНК-ВР і "Башнефть" підготували спільний лист, в якому просять "до 1 серпня продовжити особливі умови для перевезення темних і світлих нафтопродуктів в цілях безперебійного забезпечення кінцевих споживачів". Джерела додають, що серед постраждалих є і "Транснефть", яка вже на 130 тис. т відстає від плану експортних постачань. У компанії підтверджують, що "зіткнулися з складною ситуацією на залізничній ділянці ССТО".

Зазначимо, Росія скоротила поставки нафти на НПЗ України за 4 міс. 2012 р. на 53,2% - до 725 тис. т.