ua en ru

Зростання цін на бензин в короткостроковій перспективі в РФ не перевищить 5% - прогноз Міненерго РФ

За прогнозами Міністерства енергетики (Міненерго) РФ, зростання цін на бензин в короткостроковій перспективі не перевищить 5%. Про це повідомив сьогодні журналістам у Москві за підсумками селекторної наради заступник міністра енергетики РФ Сергій Кудряшов, передає РБК.
"Ми намагатимемося знайти способи, щоб скорегувати цю цифру", - сказав він. Чиновник відзначив, що ситуація в деяких регіонах залишається напруженою, є брак палива і спостерігається зростання цін, однак відомство досягло домовленості з нафтовими компаніями про збільшення постачань палива на внутрішній ринок, а також прийняття інших заходів щодо стабілізації ситуації.
С.Кудряшов повідомив, що у держави є важелі впливу на ситуацію, в країні "досить продукту", і в травні поточного року ситуація з постачанням бензину на внутрішній ринок "вирівняється". Заступник міністра нагадав, що досягнута домовленість з вертикально інтегрованими нафтовими компаніями (ВІНК) про повне припинення експорту бензину в травні 2011 р. і постачання всіх обсягів на внутрішній ринок.
Як поінформував представник "Роснєфті", присутній сьогодні на нараді в Міненерго РФ, компанія збільшить обсяги постачань бензину і дизпалива в проблемні регіони, а в разі нестачі власних обсягів закупить їх на внутрішньому ринку.
С.Кудряшов зазначив, що одна з проблем - несвоєчасні закупівлі нафтопродуктів незалежними постачальниками. На його думку, необхідно навчити незалежні компанії роботі на біржі нафтопродуктів, а сама біржа повинна скласти з представниками регіонів графік навчання цих компаній.
У ході наради віце-президент Санкт-Петебургскої міжнародної товарно-сировинної біржі Володимир Чарчіян повідомив, що на даному етапі в біржових торгах у секції нафтопродуктів беруть участь більше 700 компаній, проте попит в десятки разів перевищує пропозицію. За його даними, зростання цін у квітні 2011 р. на Аі-92 склав 18,8%, на Аі-95 - 5%, дизпаливо подешевшало на 1,5%.
Сьогодні в Міненерго РФ відбулася селекторна нарада за участю представників 10 регіонів, де склалася несприятлива ситуація з постачанням бензину і дизпалива. У ході наради зазначалося, що найбільш складна ситуація - в Алтайському краї, Бєлгородській, Воронезькій, Кемеровській, Томській областях. Практично у всіх перерахованих регіонах, крім незалежних, основними постачальниками є "Роснєфть" і "Газпромнєфть".