ua en ru

Зростання населення Землі залишило без питної води кожного десятого, - доповідь ООН

Організація Об'єднаних Націй сигналізує про катастрофічну ситуацію із забезпеченням питною водою населення Землі. Доповідь ООН була представлена напередодні Всесвітнього форуму з водних ресурсів, який з 12 березня починає роботу у французькому Марселі.

Проблема нестачі питної води погіршується глобальною зміною клімату, а також зростанням потреби в продовольстві і засобах гігієни зростаючого населення Землі. Крім того, експерти вказують на те, що питна вода нерівномірно розподілена по материках: у Азії проживає 60% населення планети, проте воно має доступ лише до третини водних ресурсів.

До 2050 г. потреба жителів планети в продовольстві зросте на 70%. Глобальне споживання води для сільського господарства збільшиться на 19%. До цього моменту на ці потреби буде задіяно майже 90% світових ресурсів прісної води.

"Використання прісної води не є раціональним. Майбутнє є все більш невизначеним, і ризики зростають", - йдеться в заяві одного з укладачів доповіді, генерального директора ЮНЕСКО Ірини Боковой.

За даними UNICEF та Всесвітньої організації охорони здоров'я, в даний момент доступ до питної води мають 89% населення Землі. При цьому 783 млн як і раніше змушені користуватися забрудненими джерелами.

Переважна їх кількість - близько 40% - проживають в Африці на південь від Сахари. Це саме той регіон планети, який демонструє найвищі темпи зростання населення.

Не всі фахівці згодні з даними, наведеними в доповіді ООН. Так, експерти французької благодійної організації Solidarities International вважають, що без доступу до питної води у світі залишаються 1,9 млрд чоловік, тобто кожен четвертий житель земної кулі.