ua en ru

Франція пропонує обмежити використання вето в Радбезі ООН

Франція пропонує обмежити використання вето в Радбезі ООН Фото: Рада Безпеки ООН

Росія цьому чинить опір

Організація Об'єднаних Націй (ООН) застерігає Росію про те, що часте використання права вето в Раді безпеки ставить під загрозу її легітимність і може призвести до втрати довіри до Радбезу як органу прийняття рішень США і партнерів. Про це повідомляє британська газета The Gardian, посилаючись на аргументи послів ООН.

"Якщо так буде продовжуватися, не тільки у випадку з Україною, але і з Сирією, це буде безпорадність у всіх аспектах ... це однозначно поставить під загрозу статус Ради безпеки, його авторитет і функції міжнародного арбітра в питаннях безпеки", - повідомляє постпред США в ООН Саманта Пауер.

Росія використала своє право вето чотири рази для блокування резолюцій щодо Сирії, що Москва розглядає як загрозу своєму союзнику Башару аль-Асаду, пише британське видання.

Подібні попередження від США були висловлені в самий розпал кризи в Сирії напередодні 70-річчя ООН. За підсумками останнього Радбезу, за ветування резолюції Росією, так і не вдалося узгодити дії в спробі зупинити кровопролиття, навіть після загибелі понад 220 000 сирійців.

"Сирія - це пляма на совісті Ради безпеки. Я думаю, це найбільший провал за останні роки, і це, безсумнівно, відбивається на становищі Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй в цілому", - зазначив постпред Метью Рикрофт.

Франція, в свою чергу, виступила з ініціативою запровадити механізм блокування права вето постійних членів Радбезу ООН у питаннях про геноцид або масові звірства. Цю ідею підтримала значна кількість постійних членів Ради безпеки ООН, але росія традиційно виступила проти.

Нагадаємо, Обмеження права вето в Радбезі ООН підтримали 73 країни