ua en ru

Російський суд відмовився закрити справу проти сина Джемілєва

Російський суд відмовився закрити справу проти сина Джемілєва Фото: Хайсер Джемільов

Адвокати сина Джемілєва будуть домагатися його звільнення на міжнародному рівні

Краснодарський суд Російської Федерації відмовив у задоволенні вимоги захисту сина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемільова, Хайсера про припинення справи проти нього через наявність відповідного вироку в українському суді. Про це РБК-Україна повідомив народний депутат України з фракції "Народного фронту" Георгій Логвинський.

"Тільки що закінчилося судове засідання у Краснодарі по Хайсеру Джемільову. Після декількох годин наради з цього приводу і, швидше за все, дзвінка до Москви, суддя відмовив у задоволенні вимоги адвоката про припинення справи, причому проігнорувавши прямі норми Конституції Російської Федераціями, статті 50, де написано про те, що ніхто не може бути засуджений двічі, так і статті 12 Кримінального кодексу РФ, в якій чітко заявлено, що судити іноземного громадянина, який знаходиться і постійно проживає за межами РФ можна тільки за однієї умови - що немає вироку щодо нього", - заявив Логвинський.

За словами депутата, тим самим російський суд ще раз продемонстрував, що справа Хайсера Джемілєва є замовною і не базується на нормах права.

"Вже зараз адвокати Хайсера Джемілєва готують доповнення до міжнародних юристів і будуть домагатися його звільнення на міжнародному рівні", - сказав депутат.

Він підкреслив, що суд повинен був припинити справу проти Джемілєва.

"Якщо два суди розглядають одне і те ж справа, і існує вирок в іншій країні у цій справі, то другий суд повинен припинити судовий процес - він не може його судити. На сьогодні вони відмовилися припинити справу, значить, триває судове засідання, і вони далі будуть виносити вирок", - заявив Логвинський.

Только что стало известно о том, что российская «фемида» ОТКАЗАЛА в прекращении рассмотрения судебного дела Хайсера Джем...

Posted by Георгий Логвинский on 27 Май 2015 г.

Нагадаємо, Хайсер Джемілєв засуджений в Україні за ненавмисне вбивство на 3 роки і 8 місяців, в Росію відправлений запит про його екстрадицію.

У травні 2013 р. Хайсер Джемілєв був затриманий в Бахчисараї за підозрою у вбивстві. Нібито Хайсер Джемілєв чистив у своєму будинку рушницю, і вона вистрілила. Куля влучила в чоловіка, який працював у саду. Загиблим виявився далекий родич заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза - Февзі Эдемов, який працював охоронцем в будинку Джемилевых. У нього залишилися дружина і дитина. Сам Хайсер Джемілєв дружив із загиблим.

Хайсеру Джемілєву висунули звинувачення за статтями КК РФ "Вбивство", "Незаконний обіг зброї" і "Розкрадання або вимагання зброї, боєприпасів, вибухових речовин".