ua en ru

Російський ринок акцій відкрився млявим зниженням провідних індексів

Торги на російському ринку акцій відкрилися невеликим зниженням провідних індексів, незважаючи на сприятливий зовнішній фон. Торги в США напередодні завершилися упевненим зростанням, і ряд майданчиків Азії підхопили сьогодні цю тенденцію, а ціни на нафту виросли майже на 3 дол. (до 115,8 дол./бар. нафти Brent). На цьому фоні російський ринок підвівся було на відкритті, але потім вважав за краще лягти "в боковик" і почекати виступів ключових спікерів.
Станом на 9:55 за київським часом індекс ММВБ знизився на 0,32% - до 1541,59 пункту. Індекс РТС опустився до відмітки 1664,01 пункту, що на 0,34% нижче за рівень закриття попереднього торгового дня. Індекс RTS Standard втратив на початку торгової сесії 0,37%, почавши день на відмітці 10443,69 пункту.
Акції більшості "блакитних фішок" перебувають з ранку в такому ж легкому мінусі. Так, котирування "Газпрому" і "Лукойлу" знизилися на 0,2%, "Роснефті" - на 0,45%, "Сургутнефтегазу" - на 0,3%. Трохи сильніше зниження в секторі металургії - акції "Норільського нікелю" і "Северсталі" втратили по 0,7%.
Можна сказати, що інвестори проявляють обережність. І дійсно - сьогоднішній день багатий на важливі для ринку події. Так, о 14:00 і 14:45 за київським часом будуть опубліковані рішення Банку Англії і Європейського центрального банку (ЄЦБ) по облікових ставках. Очікується, що вони залишаться на колишньому рівні, зате учасникам торгів буде украй цікаво послухати главу ЄЦБ Жан-Клода Тріше на подальшій прес-конференції.
До вечора про стан американської економіки доповість глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке, а вночі за київським часом про ініціативи вартістю 300 млрд дол. для підтримки ринку праці оголосить Президент США Барак Обама.
"В цілому можна відзначити зниження обсягів торгів при наближенні до 1550 пунктів по ММВБ. Аналогічний факт справедливий і для американського ринку. Деякі гравці налаштовані на тривалий бічний рух, що говорить про можливе посилення продажів", - вважає трейдер департаменту операцій на ринку акцій БК "Регіон" Євгеній Піщулін.