ua en ru

Російські програми для стеження за персоналом використовують 300 українських компаній, - СБУ

Російські програми для стеження за персоналом використовують 300 українських компаній, - СБУ Фото: СБУ

Програмне забезпечення такого типу було заборонено ще в 2016 році

Служба безпеки України (СБУ) встановила 300 українських компаній, які використовують програмне забезпечення для стеження за персоналом, розроблений в Росії і контрольоване ФСБ. Про це повідомив глава апарату СБУ Олександр Ткачук під час брифінгу в четвер, 27 квітня, передає кореспондент РБК-Україна.

"Службою безпеки України проводиться операція по попередженню та виявленню структур, які використовують програмне забезпечення, яке кваліфіковано експертами, як засоби негласного контролю. Вчора було проведено ряд обшуків в українських компаніях ("Нафтогаз", Dragon Capital, - ред.). Ці обшуки пов'язані саме з тим, що служба задокументувала саме використання засобів віддаленого контролю. За нашою інформацією, 300 компаній на території України на сьогоднішній день використовують таке програмне забезпечення", - розповів Ткачук.

За словами Ткачука, таке програмне забезпечення було заборонено ще в 2016 році. Крім того, компанія розробник цього співпрацює в ФСБ.

"У нас є докази того, що компанія розробник співпрацює з ФСБ", - підкреслив Ткачук.

Нагадаємо, вчора СБУ викрила вісім компаній на продаж і використанні забороненого шпигунського програмного забезпечення російського виробництва.