ua en ru

Російські бджолярі виступають за обмеження імпорту європейських солодощів

Російські бджолярі виступають за обмеження імпорту європейських солодощів Фото: бджільництво в Росії

Натомість обіцяють "завалити Росію медом"

Російські бджолярі звернулися до Міністерства сільського господарства РФ із проханням скоротити закупівлю зарубіжних солодощів для підтримки вітчизняних пасічників, пишуть "Ізвєстія".

Натомість міністру сільського господарства Олександру Ткачову обіцяно "завалити Росію медом".

"У нас є мед, а ми використовуємо потенціал нашої галузі тільки на 10%. При найменшій підтримці держави ми завалимо Росію медом. Зараз весь світ відвертається від снікерсів. Коли був чемпіонат світу з футболу в Німеччині, то федерація футболу цієї країни замовила мед, прополіс, маточне молочко і пергу. А в нас був тільки сникерс", - сказав виданню президент Російського національного союзу бджолярів Арнольд Бутов.

Наприкінці червня глава Мінсільгоспу РФ Олександр Ткачов вже заявляв про можливу, але цього разу повну, заборону ввезення зарубіжних солодощів, оскільки в Росії дуже потужна власна кондитерська промисловість.

На думку експертів, становище російських виробників меду та інших продуктів бджільництва на внутрішньому і зовнішньому ринках стає дедалі більш слабким. На внутрішньому ринку великі торговельні мережі надають перевагу дешевому фальсифікату, виготовленому з відходів цукроварної промисловості з додаванням різних хімічних барвників та ароматизаторів. На зовнішньому ж виробники з РФ змушені конкурувати з такими країнами, як Китай, Аргентина, Туреччина, США, де ефективність бджільництва визначається всебічної державною підтримкою.

Внаслідок цього у 2014 р. Росією було поставлено на експорт менше 1 тис. т меду, що веде до зниження економічної привабливості бджільництва та виснаження кадрового потенціалу в галузі.

Нагадаємо, раніше управління Федеральної служби РФ з ветеринарного і фітосанітарного нагляду по Республіці Крим та м. Севастополь не допустило ввезення до Криму партії українського меду.

Як повідомлялося, в РФ мають намір знищувати контрафактний мед з Китаю.