ua en ru

Російські нафтові компанії почали готуватися до ціни бареля в 40 дол

Російські нафтові компанії почали готуватися до ціни бареля в 40 дол

Великі російські нафтові компанії "Сургутнефтегаз" і "Роснефть" почали готується до ціни на нафту в 40 дол. за барель, передає РБК.

Тиха гавань - 2

ЦБ розглядає сценарій розвитку при цінах на нафту 40 дол. за барель, заявила минулого тижня заступник голови банку Ксенія Юдаєва. А співвласник "Лукойлу" Вагіт Алекперов не виключив, що в короткостроковій перспективі ціни на нафту марки Brent можуть впасти до 25 дол. за барель.

"В даний час ситуація досить турбулентна, тому ми перейшли на помісячне планування. Якщо говорити про січні, то в наших прогнозах ми використовуємо ціну 60 дол. за барель", - говорив в інтерв'ю "Росії 24" наприкінці грудня гендиректор "Газпром нафти" Олександр Дюков.

Його компанія перейшла на помісячне планування бюджету і запевняє, що її поточні проекти стійкі при ціні 40-50 дол. за барель.
У "Башнафти" також працюють за тимчасовою схемою, але причиною тому зміна власника у грудні минулого року. Новий рада директорів збереться тільки 11 березня, він і розгляне сценарії роботи і затвердить бюджет на 2015 рік.

Найбільший російський гравець - "Роснефть" також говорить про те, що не бачить причин для занепокоєння. "Компанія зберігає найнижчий серед міжнародних нафтогазових компаній рівень експлуатаційних витрат на барель видобутку - за підсумками 2014 року цей показник становив нижче 4 дол. за барель", - заявив РБК представник компанії.

Джерело РБК в "Роснефти" стверджує, що вона ще в минулому році прорахувала стрес-сценарій роботи за 40 дол. за барель.

Наступна п'ятирічка

Аналітики Bank of America Merril Lynch (BofA) в огляді від 16 січня цього року привели підсумки власного стрес-тесту російської нафтової та газової галузей. Вони взяли грошовий потік компаній, врахували борг, витрати по інвестпрограмі і плановані дивіденди. При 40 дол. за барель тільки два учасника російського ринку пішли в мінус - "Роснефть" і "Газпром". В розрахунках по першій компанії не врахована передоплата за китайським контрактами (близько 500 млрд руб. за підсумками третього кварталу 2014 року). Друга - має низький рівень боргу і легко закриє потреба у фінансуванні.

"Із-за девальвації рубля інвестпрограми скоротяться в доларовому еквіваленті, але в рублевому доведеться скорочуватися однієї тільки "Роснефти", - говорить аналітик BofA Карен Костанян.

У нафтовій компанії з його висновками не згодні. "Роснефть" володіє достатнім запасом міцності, генерує стабільний грошовий потік для обслуговування своїх фінансових зобов'язань і покриття своїх фінансових потреб", - стверджує представник "Роснафти".

За словами менеджера "Сургутнафтогазу", компанія планує переглянути свою інвестпрограму в найближчі дні. "Ціна 40 дол. стала несподіванкою для всіх, ніхто її не прораховував. Зараз в компанії перераховують рентабельність основних проектів, таким же чином буде оцінена та доцільність придбання нових активів і ліцензій", - повідомив співрозмовник РБК в "Сургутнафтогаз".

"У "Лукойлу" добре організована система економії коштів, по-друге, вони дуже швидко можуть провести оптимізацію, по-третє, вони розраховують, що збережеться податкова система, при якій є ковзний графік податку на видобуток корисних копалин, режим експортного податку. У держави може вже нічого не залишитися, а компанія буде ще якимось чином працювати", - вважає партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін.

"Ми добре розуміємо, які проекти можна тимчасово відкласти, якщо ціни на нафту впадуть до якихось драматичних рівнів. Але в даний момент у бізнес-плані поки залишаються всі проекти, які ми планували", - говорив у грудні президент "Башнафти" Олександр Корсик.

У "Газпром нафти" не переглядають інвестпрограму на 2015 рік (346,4 млрд руб.).

"Зниження інвестицій, яке, можливо, буде, це зниження обсягів буріння на виснажених родовищах, які не будуть більше давати негайної економічної віддачі при поточній ціні на нафту. Це якщо і викличе падіння видобутку, то дуже невелике, в межах одного-двох відсотків, - вважає аналітик Газпромбанку Олександр Назаров. - Що стосується майбутніх проектів, які вже стартували і ми їх бачимо на горизонті двох-чотирьох років: Требса і Титова, Имилорское, Шпильмановское, Ванкорская група, - сумнівно, що за ним зупиниться робота. Ціни на нафту хоч і падають, але інвестиційний цикл в Росії, принаймні по нафтових родовищ, не менше п'яти років".

Важка нафта

Єдиний сектор, де долар барель - синонім скорочень в обсягах робіт і інвестицій, - родовища з важкодобувної нафтою.
"Дуже сильно постраждає дочірня компанія "Лукойлу" "Рітек". Вона створювалася саме для того, щоб досвідченим шляхом знаходити технології, які дозволяли б отримувати важку нафту", - говорить Крутіхін.

За словами Олексія Кокіна, нафтогазового аналітика "Уралсиб Кепітал", в рамках секвестрування інвестпрограм великі нафтові компанії будуть заморожувати лише нові, ще нереалізовані проекти. "Заморожування піддадуться шельфові проекти, через нерентабельність і з-за санкцій. Проекти по розробці Баженовської свити (розробляють "Роснефть", "Газпром нафта" і "ЛУКОЙЛ") та інших нетрадиційних вуглеводневих ресурсів, у тому числі глибоких горизонтів, компанії можуть залишити в експериментальному режимі, але серйозно не будуть туди вкладати кошти", - каже Кокін.

У RusEnergy виходять з того, що низькі ціни на нафту позначаться на таких проектах "Роснефти", як Сузунское і Лодочное родовища. "І ті проекти, які потребують будівництва дуже серйозної інфраструктури для транспортування нафти, - це будівництво Юрубчено-Тохомского вузла родовищ - Куюмбинское і Юрубчено-Тохомское. На їх розробку компанія дуже сильно сподівалася, щоб поставити стільки нафти, скільки вона обіцяла Китаю (485 млн тонн в рамках трьох контрактів - РБК)", - вважає партнер RusEnergy.

Тривалий час не звертати уваги на ціни може тільки "Сургутнафтогаз". "Сургут накопичив колосальні запаси доларів (близько 35 млрд дол.), які дозволять компанії існувати дуже довго, незважаючи на собівартість, ціни на експорт/імпорт", - стверджує Крутіхін. Але в компанії замість цього переоцінюють плани роботи на майбутнє.

Точний баланс втрат можна буде оцінити тільки за підсумками 2015 року. Загальна видобуток у Росії буде падати: до 2020 року вона скоротиться на 15% від рівня 2014 року, - вважають в RusEnergy. Мінприроди та Міненерго враховували у своїх розрахунках з відтворення запасів в тому числі і важковидобувані запаси, але вони не цікаві компаніям при низьких цінах на нафту.

Партнери замість грошей

Негативний ефект низьких цін на нафту посилять санкції: компаніям важко буде позичати гроші на зовнішніх ринках. А доходи нафти в 40 дол. за барель не дозволяють активно інвестувати у збільшення видобутку.

"Що стосується боргової навантаження і перспектив рефінансування, то найбільш сприятлива ситуація у "Сургутнафтогазу" і "Татнафти", у яких немає боргового навантаження. У "Лукойлу" і "Газпром нафти" боргове навантаження не занадто висока, і вони можуть впоратися власними коштами. А ось "Роснефти" не обійтися без коштів ФНБ або ж доведеться позичати", - оцінює боргове навантаження Кокін.

"Роснефти" в 2015 році має виплатити понад 20 млрд дол. за боргами, вона зіткнеться з необхідністю рефінансувати боргові зобов'язання. Кількість нових кредитів можна буде прорахувати, коли буде зрозуміла сума передоплати від Китаю: вона може скласти більше 12 млрд дол.", - вважає Олександр Корнілов, нафтогазовий аналітик Альфа-банку. Платежі та можлива потреба у рефінансуванні у її конкурентів в Росії незначні на тлі цих сум. Наприклад, у червні ЛУКОЙЛ повинен погасити єврооблігації на 1,5 млрд дол., а "Татнафта" - синдикований кредит на 1 млрд дол.

"Неможливість рефінансування поточного боргу може призвести до залучення закордонних партнерів, в першу чергу азійських, спільні проекти розробки родовищ. І "Роснефть" вже йде по цьому шляху (до освоєння Среднеботуобинского родовища залучається ВР, до освоєння Ванкорського кластера планується залучити CNPC)", - говорить Сергій Клубків, директор з розвідки і видобутку компанії VYGON Consulting.

Енергетична стратегія

Змінювати плани в цьому році припадає і галузевим чиновникам. "Коригування Енергетичної стратегії до 2035 року ведеться практично за всіма основними пунктами. Уточнюються пріоритети, стратегічні цілі, завдання та індикатори, переглядаються прогнози та коригується комплекс заходів по її реалізації", - говорить джерело ВИДАННЯ в Міненерго. При цьому враховуються вже прийняті урядом за минулий з моменту вступу Стратегії-2030. В новому варіанті Енергостратегії врахують зміни макроекономічних та геополітичних умов - як поточні, так і можливі в майбутньому. "Зокрема, більше уваги приділено розвитку регіонів Східного Сибіру і Далекого Сходу, розвитку експортних поставок нафти і газу в АТР", - говорить співрозмовник РБК.

Окремо оцінюється вплив зниження активності іноземних інвесторів і західних нафтогазових компаній на реалізацію планів розвитку видобутку на арктичному шельфі та освоєння важковидобувних запасів нафти. Чиновники також повинні знайти способи розвитку імпортозаміщення по техніці і технологіям. Результатом їх роботи повинна стати кризова стратегія, яку уряд прийме до кінця першого півріччя.

Нагадаємо, вчора ввечері, 19 січня, ціна нафти Brent опустилася нижче 49 дол. за барель