ua en ru

Російські нафтовики все більше грошей вкладають у сегменті upstream, - дослідження

Одна з основних статей витрат практично всіх російських нафтових компаній - капітальні вкладення, зокрема в сегменті upstream. Про це говорять результати аналізу, проведеного журналістами газети РБК daily спільно з аналітиками "Трійки Діалог".

"За підсумками дев'яти місяців минулого року максимальну частку коштів у проекти з розвідки і видобутку направили "Роснєфть" і "Лукойл" (29 і 34% відповідно). "Роснєфть" завжди робила ставку на органічне розширення бізнесу. В 2008-2010 рр., за підрахунками аналітиків "Трійки Діалог", компанія витратила понад 7 млрд дол. на нові проекти і придбання ліцензій, що не дивно: будучи держкомпанією, "Роснєфть" користується привілейованим доступом до стратегічних родовищ", - вважають аналітики.

Тепер більший акцент на органічне зростання видобутку, ніж на нові придбання, вочевидь, робить і "Лукойл".

"У відповідності з новою стратегією, схваленою в грудні радою директорів, компанія повинна переорієнтуватися на істотні інвестиції в нові проекти і нарощування видобутку. Для цього вже в цьому році інвестиції "Лукойл" в сегменті upstream збільшаться більш ніж удвічі і перевищать 9 млрд дол., повідомив президент компанії Вагіт Алекперов. При цьому "Лукойл" робить ставку на нові проекти, вкладення в які за дев'ять місяців склали понад 1 млрд дол., включаючи перспективні проекти на Ямалі, Каспії, в Іраку і Західній Африці. Близько 30% всіх грошових коштів на вкладення в сегмент upstream витрачає і "ТНК-ВР" (з них близько третини припадає на нові родовища компанії в Росії)", - говориться в дослідженні.

При цьому наголошується, що за підсумками дев'яти місяців минулого року більше всього кешу накопичив "Лукойл" - більше 15% всіх коштів, що надійшли. Збільшили свої кошти також "Газпром нєфть" і "ТНК-ВР", у той час як "Роснєфть" і "Башнєфть" витратили більше, ніж отримали за цей період.