ua en ru

Російські економісти стверджують, що економіка РФ "пробила нове дно"

Російські економісти стверджують, що економіка РФ "пробила нове дно" Фото: Володимир Путін

Стан російської економіки неухильно погіршується

Економічні показники в Російській Федерації стали нижче, ніж в травні 2015 року, який раніше був визнаний найнижчою точкою поточної економічної кризи. Про це повідомляється в доповіді "Коментарі про державу і бізнес", підготовленому російським Центром розвитку Вищої школи економіки (ВШЕ).

Згідно з дослідженням, падіння майже у всіх видах економічної діяльності спостерігається другий місяць поспіль.

За останні два місяці, економіка Росії "просіла" на 2,5%. Зафіксоване в травні 2016 року зниження більшості показників економічної діяльності свідчить про поглиблення рецесії.


Експерти відзначили зниження показників практично у всіх областях російської економіки, наприклад роздрібний товарообіг в Росії знижується ось вже 17 місяців поспіль. При цьому найбільше знизилися продажі продовольчих товарів, що говорить про погіршення становища найменш забезпечених верств населення.

Зупинити падіння споживчого попиту не допомогло навіть уповільнення зростання споживчих цін (з 1% в травні до 0,4% в квітні-травні). Одночасно з цим погіршився стан справ і в інших сферах економіки: вантажообіг скоротився в травні на 0,3%, обсяги промислового виробництва - на 0,2%, будівництва - відразу на 6%.

Нагадаємо, що ряд російських офіційних осіб, в тому числі президент РФ Володимир Путін, раніше заявляли, що рецесія повністю припинилася і спад в економіці зупинений.