ua en ru

Росіянин виплатить 7 млн доларів постраждалим від комп'ютерного вірусу

Росіянин виплатить 7 млн доларів постраждалим від комп'ютерного вірусу Фото: програміста зобов'язали виплатити компенсацію постраждалим від його вірусу

Gozi заразив щонайменше 40 тисяч комп'ютерів тільки в США, в тому числі 160 - у NASA

Російський програміст Микита Кузьмін, заарештований у США за звинуваченням у розробці та поширенні комп'ютерного вірусу Gozi, виплатить 6,9 млн доларів компенсації постраждалим від його дій. Про це повідомляє BBC.

Відповідний вердикт виніс у понеділок федеральний суд у Нью-Йорку.


Також повідомляється, що 28-річного Кузьміна засудили до тюремного ув'язнення на 37 місяців, однак з урахуванням того, що він вже провів цей термін під вартою, було прийняте рішення про його звільнення.

Під час суду прокурори називали Кузьміна новатором у кіберзлочинності, оскільки він не лише брав участь у створенні вірусу, але і продавав створений ним "троян" хакерам, які використовували його, щоб знімати гроші з чужих банківських рахунків.

За твердженням слідчих, за допомогою комп'ютерного вірусу зловмисники отримували незаконний доступ до особистої інформації та викрадали гроші з рахунків фізичних і юридичних осіб, а також урядових установ.

Збиток від їхніх дій, за деякими оцінками, становить не менше 50 млн доларів.

Вірус Gozi заразив щонайменше 40 тисяч комп'ютерів тільки в США, в тому числі 160 - у NASA.

Нагадаємо, вразливість у міжнародній міжбанківській системі передачі інформації SWIFT, якою користуються тисячі фінансових інститутів і кредитних організацій, могла стати причиною, завдяки якій хакерам вдалося вкрасти 81 мільйон у Центрального банку Бангладеш.