ua en ru

Росіяни стали критичніше оцінювати політику Путіна в Україні, - опитування

Росіяни стали критичніше оцінювати політику Путіна в Україні, - опитування Джерело фото: livejournal
У жовтні 28% прийшли до висновку, що президент Володимир Путін переслідує мету не допустити в Росії повстання проти корумпованого режиму, проводячи нинішню політику по відношенню до України.

У жовтні 28% прийшли до висновку, що президент Володимир Путін переслідує мету не допустити в Росії повстання проти корумпованого режиму, проводячи нинішню політику по відношенню до України. Про це свідчать результати останнього опитування Левада-Центру.

Так, у вересні про такий цілі Путіна говорили лише 20%, у липні - 22%. Зросла і частка тих, хто вважає, що Путін просто намагається не допустити масових заворушень і ослаблення держави в Росії. У жовтні таку версію обрали 31% опитаних проти 25% у вересні.

44% росіян сказали, що в цілому політика Росії щодо України викликає у них схвалення. Про гордості за країну сказали 18%, а про почуття торжества справедливості - 10%. Ці цифри були значно вище раніше, коли соціологи ставили питання про почуття, яке викликало рішення про приєднання Криму. У серпні гордості за країну говорили 37%, а про торжество справедливості - 30%. У 12% росіян українська політика Росії викликає тривогу і страх. Рішення про приєднання Криму викликало аналогічні почуття тільки у 3%.

Найбільш популярною відповіддю на відкрите питання (можна було вибрати кілька варіантів відповіді) про мету української політики Путіна залишається "захистити військово-стратегічні та геополітичні інтереси Росії" - таку відповідь дали 46% (у липні - 51%, у вересні - 43%). Популярними залишаються версії "захистити російське населення в південних і східних регіонах України" (43%) і "захистити економічні інтереси Росії" (29%).

Дещо зросла частка тих, хто вважає, що Росія несе відповідальність за кровопролиття та загибелі людей на сході України. "Точно так" або "скоріше так" на це питання відповіли 20% опитаних, в кінці серпня їх було 17%. Переважна більшість (70%) як і раніше негативно відповідають на питання про відповідальність Росії. Щоправда, в серпні так вважали 75%. Причому 50% були твердо переконані у відсутності відповідальності Росії - зараз така впевненість є тільки у 38%.

Рівно половина громадян вважає, що владі слід більше зосередитися на внутрішніх проблемах, а 36% вважають більш важливими геополітичні інтереси країни. В липні ще більше росіян (55%) закликали зайнятися власне Росією (зовнішня політика більше хвилювала 31%).

Опитування проведено 24 - 27 жовтня за репрезентативною всеросійською вибіркою серед 1600 осіб у 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статпохибка не перевищує 3,4%.

Зазначимо, згідно з результатами опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), 43% росіян пропонують своїй країні зайняти позицію невтручання щодо самопроголошених ДНР і ЛНР.