ua en ru

Росіян, яких влаштовує їхнє життя, стало менше половини, - опитування

Росіян, яких влаштовує їхнє життя, стало менше половини, - опитування

Росіян, яких влаштовує їхнє життя, стало менше половини, а економічне становище в країні "добрим" вважають лише 13%. Про це пише "Комерсант" з посиланням на дані опитування Вцвгд, проведеного 13-14 грудня серед 1,6 тис. осіб.

Згідно з результатами опитування, різко знизилася кількість росіян, яких влаштовує їхнє життя,- з 53% у листопаді до 44% у грудні. При цьому дещо зросла кількість громадян, яких їхнє життя влаштовує частково (з 32% до 38%) або не влаштовує (з 14% до 16%). Індекс задоволеності життям, обчислений соціологами, відповідно, впав - з 71 у листопаді до 66 (ще в червні він був 79).

Дещо гірше сталі та оцінки громадян матеріального стану їхніх сімей. Як "в цілому гарну" стан оцінюють лише 13% росіян, "середнім" його вважають 71%, "в цілому поганою" - 16%. Не пройшло повз респондентів та погіршення економічної ситуації в цілому - 26% називають її "поганою". Для порівняння, ще в червні таких було лише 17%.

Практично на колишніх значеннях залишається відповідь на питання, як буде жити респондент або його сім'я через рік: 43% впевнені, що будуть жити так само, як зараз; 27% сподіваються, що будуть жити краще; 18% очікують, що їхнє життя значно або трохи погіршиться. Повністю або скоріше згодні з тим, що справи в країні йдуть у правильному напрямку", 41% респондентів, 14% зовсім або скоріше не згодні з цим. Відповідь "частково так, частково ні" назвали 42% громадян.

Політичну обстановку в державі більшість росіян (58%) оцінюють як "середню". У порівнянні з цифрами листопада знизилася кількість тих, хто вважає її "хорошою" чи "дуже хорошою",- з 30% до 21%. "Поганий" і "дуже поганий" ситуацію в політичній сфері називають 18% громадян.

У той же час експерти поки називають малоймовірними соціальні протести, зазначаючи, що в разі різкого погіршення економічної ситуації громадяни будуть намагатися виживати, а не протестувати.

Відзначимо, в кінці грудня 2014 р. соціологи зафіксували наростання протестної хвилі в Росії.

За даними опитування іншого опитування, приблизно 80% росіян вже відчули економічні наслідки від санкцій ЄС.