ua en ru

Росія може залишити Україну без замовлень на будівництво великотоннажних суден, - експерт.

Росія може залишити Україну без замовлень на будівництво великотоннажних суден. Таку думка РБК-Україна висловив перший віце-президент Асоціації суднобудівників України "Укрсудпром" Віктор Лисицький.

За його словами, нові суднобудівельні потужності, які в наступній декаді планує ввести в експлуатацію Росія, за продуктивністю удвічі перевищать українські. В.Лисицький нагадав, що йдеться про дві «супер-верфі», які, за експертними оцінками, можуть бути здані в експлуатацію вже через 3-4 роки. Очікується, що одна з них розташується біля Кронштадта (Ленінградська обл.), інша - на Далекому Сході. На них будуватимуть багатотоннажні судна з висотою борту до 20 м. За даними «Укрсудпрому», в Україні такі судна можуть будувати лише три суднобудівельні заводи: «Залив» (Керч), «Океан» і Чорноморський суднобудівельний (обидва Миколаїв).

В цілому, становище України на світовому суднобудівному ринку експерт оцінив як незадовільне. «За невеликими винятками, потенціал заводів використовується далеко не повністю», - говорить В.Лисицький. Експерт висловив впевненість, що рішення Кремля будувати нові верфі - прямий результат високих політичних ризиків в Україні, які заважають сусідам повноцінно використовувати український потенціал в суднобудуванні.