ua en ru

Росія готова розглянути можливість передачі Україні 50% Новосибірського заводу хімконцентратів.

Росія готова розглянути можливість передачі Україні 50% ВАТ "Новосибірський завод хімконцентратів" (м. Новосибірськ, дочірнє підприємство ТВЕЛ), повідомив журналістам в Сочі глава "Росатому" Сергій Кирієнко, повідомляє РБК. За його словами, операція може відбутися в рамках розширення сумісних програм зі збагачення урану, які зараз в основному реалізуються на території Росії. "Фабрикація є в Росії, але ми готові обговорити передачу українським партнерам акцій нашого заводу", - сказав він. С.Кирієнко уточнив, що найдоцільніше обговорювати таку можливість відносно новосибірського підприємства, яке займається постачаннями ядерного палива на Україну, і, швидше за все, мова піде про передачу половини частки в цьому активі.

"Обговорюється і можливість часткового перенесення виробництва на українську територію. Буде або філіал заводу, де ми разом могли б стати акціонерами, або новий завод і Україні", - зазначив він.

Новосибірський завод хімконцентратів - один з провідних російських виробників ядерного палива для АЕС Росії і зарубіжних країн. Завод є комплексом хімічних і машинобудівних виробництв з виготовлення палива для АЕС і дослідницьких реакторів. На заводі також працює технологічний комплекс виробництва літієвої продукції, що дозволяє проводити глибоке очищення літію від домішок.