ua en ru

Росія примушує кримчан здавати кров для поранених окупантів, - Денісова

Росія примушує кримчан здавати кров для поранених окупантів, - Денісова Фото: Людмила Денісова, уповноважена Верховної ради України з прав людини (Віталій Носач, РБК-Україна)

Через велику кількість поранених військових Росії, медичні заклади на тимчасово окупованих територіях фактично переповнені. Окупанти примушують цивільних здавати кров.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал уповноваженої Верховної ради України з прав людини Людмили Денісової.

"Медичні заклади не можуть впоратися з таким навантаженням, катастрофічно не вистачає крові. У зв’язку з цим активно ведеться примусова кампанія донорства крові на ТОТ Крим", - пише Денісова.

Головний лікар Сімферопольської ЦРКБ видав наказ з метою збільшення запасів крові всіх категорій. Водночас у Криму було тимчасово зупинено безоплатне надання медичних послуг.

Медичні заклади Севастополя переповнені, а в деяких палатах перебувають до 40 пацієнтів.

"Щоб поповнити банк крові, окупаційна влада вимагає від підприємців відправляти працівників до пунктів здачі крові. При цьому донором може стати будь-хто - жодних медичних документів не вимагається, обстеження не проводиться", - додає омбудсмен.