ua en ru

Росія заблокувала резолюцію Ради безпеки ООН щодо трибуналу стосовно Boeing

Росія заблокувала резолюцію Ради безпеки ООН щодо трибуналу стосовно Boeing Фото: Радбез ООН

Створення трибуналу підтримали 11 країн, ще 3 утрималися

Рада Безпеки ООН на засіданні в середу, 29 липня 2015 р., не змогла прийняти проект резолюції про створення міжнародного трибуналу стосовно краху малайзійського авіалайнера Boeing на сході України 17 липня 2014 року. Росія скористалася правом вето, за резолюцію проголосували 11 делегацій, три країни утрималися - це Китай, Ангола і Венесуела.

Міністр транспорту Малайзії Лиоу Тіонг Гавкіт перед голосуванням заявив, що міжнародний трибунал є оптимальним варіантом для пошуку та покарання винних. Він додав, що створення трибуналу має бути деполітизована, і подякував усім, хто брав участь у створенні резолюції.

"Пам'ятаєте, ми повинні послати сигнал проти безкарності винних у цій трагедії", - сказав міністр транспорту Малайзії.

Перед прийняттям резолюції голова Радбезу - глава МЗС Нової Зеландії Мюррей Маккалли - оголосив хвилину мовчання в пам'ять жертв авіакатастрофи.

Після голосування виступив постпред Росії в ООН Віталій Чуркін. Він висловив співчуття урядам країн, громадяни яких загинули в авіакатастрофі. "Росія послідовно виступає на користь якнайшвидшого встановлення причин катастрофи рейсу MH-17 та притягнення винних у цій трагедії до відповідальності. Більше того, ми неодноразово сприяли вирішенню цих завдань реальними діями", - підкреслив він.

Чуркін сказав, що Росія готова продовжувати сприяти проведенню повного, незалежного і об'єктивного розслідування. Тим не менше, зазначив він, у російської сторони "зберігаються серйозні питання до того, як проводиться поточне розслідування".

Після голосування міністр транспорту Малайзії Лиоу Тіонг Лай пообіцяв знайти інші механізми для покарань винних у катастрофі.

"Малайзія подумає про розробку інших варіантів і механізмів переслідування даного злочину з урахуванням сьогоднішнього рішення. Будьте впевнені, ми на цьому не зупинимося і не здамося. Ми повинні зробити щось, бездіяльність - це не варіант", - сказав він.

Він підкреслив, що Китай буде прагнути до встановлення винних і забезпечення правосуддя для всіх невинних жертв".

Нагадаємо, раніше постпред України в ООН Юрій Сергєєв заявляв, що міжнародний трибунал по покаранню винних в аварії малайзійського Boeing 777 (рейс MH17) на Донбасі буде створено навіть у тому випадку, якщо Росія накладе вето на відповідну резолюцію Ради безпеки ООН.