ua en ru

Росія виступила проти обговорення в Раді безпеки ООН прав людини в Україні

Росія виступила проти обговорення в Раді безпеки ООН прав людини в Україні Фото: постпред Росії в Радбезі ООН Віталій Чуркін

Через Росію засідання Радбезу ООН почалося на півтори години пізніше

Засідання Ради безпеки ООН у п'ятницю, 11 грудня, було затримано на півтори години через відмову Росії обговорювати ситуацію з правами людини в Криму і в регіонах на сході України, що перебувають під контролем проросійських сепаратистів, повідомляє AP.

Відразу після початку засідання постпред РФ при ООН Віталій Чуркін заявив, що дискусія з прав людини повинна проходити не в Радбезі, а в Раді ООН з прав людини в Женеві. За його словами, обговорення правозахисної тематики є "спробою відвернути увагу від реалізації мінських угод, покликаних припинити збройне протистояння на сході України.

У відповідь постпред США при ООН Саманта Пауер, головуюча в Радбезі в грудні, поцікавилася тим, що "Росія намагається приховати".

"Але ми розуміємо цю дуже невдалу спробу перешкодити тому, щоб Рада почула незручні факти", - заявила вона.

Засідання Ради безпеки ООН з приводу порушень прав людини в Криму і на сході України було скликано за ініціативою США. Помічник генерального секретаря ООН з прав людини Іван Симонович нагадав, що з початку конфлікту в квітні 2014 року на сході України були вбиті близько 9 тис. осіб. Навіть під час відносного затишшя у бойових діях відсутність верховенства закону сильно ускладнює ситуацію з правами людини 2,7 мільйона мирних жителів, які проживають у районах Донецької і Луганської областей, що опинилися під контролем сепаратистів.

"Звіти про порушення прав людини на цих територіях надходять постійно. Йдеться, серед іншого, про вбивства, катування, жорстоке поводження, незаконне затримання та примусове працю. Місцеві жителі як і раніше залишаються без ефективного захисту їх прав", - зазначив Симонович.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час засідання Ради безпеки ООН заявив,що Росія нічого не зробила для дотримання мінських угод по Донбасу.