ua en ru

Росія виграє від інтеграції країн Східного партнерства в ЄС, - Фюле

Росія дуже багато виграє від інтеграції країн Східного партнерства, в тому числі України, в Євросоюз і в європейську економіку. Про це під час засідання Європарламенту заявив єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Росія дуже багато виграє від інтеграції країн Східного партнерства, в тому числі України, в Євросоюз і в європейську економіку. Про це під час засідання Європарламенту заявив єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле (на фото).

"Загальний економічний простір - від Ліссабону до Владивостоку - заснований на правилах СОТ, ось що нам потрібне. Ми закликаємо східно-європейські країни поглиблювати взаємини з Росією, але головне, щоб це не суперечило асоціації і зоні вільної торгівлі з Євросоюзом", - сказав Фюле.

Крім того, він заявив: "Євразійський проект повинен поважати рішення наших східно-європейських партнерів, тиск Росії на них неприпустимий - це і ціни на газ, і торгівельні обмеження. Міжнародні відносини в 21 сторіччі так не будуються".

Фюле додав, що ЄС має намір насамперед розвивати взаємини з Україною, Молдовою, Грузією і Вірменією (крім них, у Східне партнерство входять Білорусь та Азербайджан), проте причини цьому не ідеологічні, а юридичні, тому що певні положення Митного союзу не передбачають повноцінної євроінтеграції інших країн.

Слід зазначити, що євродепутат Кристина Оюланд з Естонії в своєму виступі сказала, що ЄС без України - не більш, ніж паперовий союз.

Євродепутат Чарльз Теннок підкреслив, що Україна здатна протистояти будь-якому тиску Росії на відміну від інших східно-європейських країн. А Траян Унгуряну з Румунії заявив, що ЄС повинен дати країнам Східного партнерства більше, ніж гіпотетичний шанс стати членами Євросоюзу.

Нагадаємо, в листопаді у Вільнюсі відбудеться саміт Східного партнерства, на якому очікується підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Політична риторика керівництва країни останнім часом була підкреслено проєвропейською, хоча на словах від співпраці з МС Україна теж не відмовляється.

Раніше Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна виконає умови, необхідні для підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. "На сьогодні я не бачу ніяких перешкод для підписання цього документа. Ті умови, які були нам надані з боку Європейської комісії, вони будуть виконані. У мене тут ніяких не немає сумнівів", - відзначив Янукович.

У зв'язку з цим Росія чинить тиск на Україну, щоб схилити її до інтеграції в МС. Кремлівські чиновники різного рівня мало не щодня озвучують все нові цифри, що ніби говорять про розміри потенційного економічного краху України в разі асоціації з ЄС. Вживаються і конкретні заходи з обмеження торгівлі.