ua en ru

Росія виділить МВФ 10 млрд дол

Росія виділить Міжнародному валютному фонду 10 млрд дол. Про це повідомив прес-секретар Президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков на саміті "Великої двадцятки" в Лос-Кабос, передає Reuters. Прес-секретар також додав, що російська сторона стурбована кількістю грошових коштів, влитих у світову економіку під час кризи. За словами Пєскова, фінансові вливання дозволяють на час полегшити симптоми хвороби, але не можуть бути системним рішенням.

Крім того, держави БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, Південна Африка) виділять додаткові кошти Міжнародному валютному фонду.

Виділення додаткових коштів МВФ з боку БРІКС буде супроводжуватися умовами. Зокрема, держави-​​донори хочуть отримати контроль над тим, куди будуть витрачені гроші. Крім того, БРІКС виступає за реформу управління МВФ, за якими держави з економікою, що розвивається отримають більший контроль над МВФ.
У заяві БРІКС наголошується, що додаткові фонди "можуть бути використані тільки після того, як вже існуючі засоби будуть серйозно виснажені".

Лідери БРІКС домовилися активніше використовувати місцеві валюти для двосторонньої торгівлі.

Нагадаємо, у січні 2012 р. МВФ заявив про необхідність залучення додаткових ресурсів на суму 600 млрд євро, щоб продовжувати діяти в якості кредитора останньої інстанції для охоплених борговою кризою країн. До 21 квітня МВФ оголосив, що йому вдалося зібрати 362 млр дол. Найбільшим донором стала Японія, чий внесок склав 60 млрд дол.

Також повідомлялося, що країни G20 можуть збільшити кредитний потенціал Міжнародного валютного фонду (МВФ) на 400-500 млрд дол.

Ще у вересні 2011 р. глава МВФ Лагард попередила, що поточні кредитні можливості фонду "тьмяніють у порівнянні з потенційним обсягом кредитів, які можуть знадобитися у разі ескалації боргової кризи єврозони". МВФ вже фінансував програми стабілізації в Греції, Ірландії та Португалії, і є серйозні побоювання, що без кредитів МВФ не обійдуться Італії та Іспанія.