ua en ru

Росія ввела тимчасову заборону на експлуатацію літаків Ан-12

Росія ввела тимчасову заборону на експлуатацію літаків Ан-12 - через день після авіакатастрофи на Колимі, що забрала життя 11 людей, передає радіостанція "Голос Америки". Як повідомляє міністерство транспорту РФ, заборона на польоти Ан-12 залишатиметься в силі доти, поки повітряні судна радянських часів не будуть приведені у відповідність зі стандартами безпеки.

Літак розбився 9 серпня під час аварійної посадки - екіпаж судна, що віз продовольство на Чукотку, повідомив про загоряння одного з чотирьох двигунів літака. Останки Ан-12 були знайдені через 24 години після його зникнення з радарів.

Ця авіакатастрофа стала останньою в цілій низці аварій Ан-12. За останні три роки "Антоновы" розбивалися в Хабаровському краї, Судані, Іраку, Філіппінах і Конго.

У травні 2008 р. Ан-12 розбився під Хабаровському через 10 хвилин після зльоту. У червні того ж року літак впав в Судані, в листопаді - в Іраку. В 2009 р. були дві катастрофи, в 2010 р. літак розбився на Філіппінах, намагаючись зробити екстрену посадку. У березні цього року Ан-12 розбився при заході на посадку в Конго. У більшості випадків підводила саме зношена техніка.

Остання катастрофа змусила Ространснагляд ухвалити рішення про припинення експлуатації літаків Ан-12 до прийняття авіакомпаніями заходів для підвищення безпеки польотів на повітряних судах.