ua en ru

Росія ввела в експлуатацію другу чергу нафтопроводу Східний Сибір - Тихий океан, загрожуючи знизити експорт до Європи

Росія завершила найбільший з часів СРСР інфраструктурний проект, продовживши нафтопровід Східний Сибір-Тихий океан (ССТО) до тихоокеанського узбережжя. Як повідомляє Reuters, це загрожує скороченням поставок Європі, яка отримує з Росії значну частину споживаної нафти.

Трубопроводній монополії "Транснєфть" знадобилося шість років і понад 25 млрд дол. для будівництва магістралі довжиною 4,2 тис. км, що сполучає восточносибірські родовища з портом Козьміно. Один з лідерів опозиції Олексій Навальний звинуватив компанію в розкраданні 4 млрд дол. в ході будівництва, і "Транснєфть" відкинула ці звинувачення.

Перший етап ССТО до китайського кордону був побудований в 2009 р., і в січні 2011 р. Росія почала поставляти в Китай 300 тис. бар./добу.

Читайте також: Росія схвалила знижку на нафту для Китаю в розмірі 1,5 дол./бар

За інформацією компанії, у цьому році на Японію припала майже третина експорту по ССТО, 24% на Китай і 22% на США. Президент РФ Володимир Путін закликав нафтові й газові компанії збільшити частку на прибуткових азіатських ринках.

"Це дає нам можливість ефективно працювати на найдинамічнішому ринку світу - на Азіатсько-Тихоокеанському ринку", - сказав Путін про нафтопровід минулого тижня.

Головний постачальник нафти для ССТО - Ванкорське родовище, контрольоване "Роснєфтю". Видобуток на ньому в майбутньому році за планом повинен становити 500 тис. барр./добу.